Tweedehands zonnepanelen: lust of last?

10.10.2022 Simone Tresoor

Tweedehands zonnepanelen: lust of last?

Een dak volleggen met tweedehands zonnepanelen is natuurlijk voordeliger dan nieuwe kopen. En het is ook een stuk duurzamer. Maar er doemen direct ook wat vragen op. Levert men niet teveel in op de opbrengst? Welke installateur wil ze op het dak leggen? Wat te doen met de omvormer? Doen ze het nog wel goed? En hoe zit dat met garantie?

De belangrijkste reden dat er nog prima functionerende zonnepanelen, die makkelijk 25 tot wel 30 jaar mee kunnen gaan, van het dak worden gehaald is dat de nieuwe generatie zonnepanelen veel meer opbrengt. Bij een klein dak met oude panelen en wat geld over, is die keuze snel gemaakt.

Marktplaats
Het intypen van ‘zonnepanelen’ op Marktplaats levert maar liefst 6.000 hits op. Het aanbod is er dus wel degelijk. Er bestaat zelfs een marktplaats specifiek voor gebruikte zonnepanelen en toebehoren: SecondSol.

Het nadeel van PV via een marktplaats kopen is dat ze niet opnieuw gekeurd zijn en er dus geen garantie op zit. Ook zal men een installateur moeten vinden die de tweedehands panelen wil plaatsen en dat kan nog wel eens ingewikkeld zijn, want welke installateur zit er te wachten op een partij panelen waarvan hij niet weet of ze deugdelijk zijn?

En met alleen panelen is men er uiteraard niet. Er is ook een omvormer nodig. Kiest men hier ook een tweedehandse met de kans op een vroegtijdig overlijden? Of wordt er een nieuwe aangeschaft? In dat laatste geval doet de klant er goed aan dit via de installateur te regelen om er zeker van te zijn een passend exemplaar voor de installatie te kiezen.

Weeshuis voor zonnepanelen
Sinds eind vorig jaar kan men ook terecht bij Zonnext, het weeshuis voor zonnepanelen. Het doel van ZonNext is om zonnestroom toegankelijk te maken voor iedereen, ook mensen met een kleinere beurs. Daarnaast willen ze de circulariteit van zonnepanelen verhogen; de laatste stroom eruit persen voor ze het recyclingtraject ingaan. 

Op de website kan men aangeven hoeveel zonnepanelen men zoekt. Zonnext gaat vervolgens op zoek naar de gevraagde panelen. Dit gaat veelal via de Stichting OPEN. Als ze gevonden zijn dient de koper een afspraak met een door Zonnext geadviseerde installateur te maken om de installatie te regelen. Vervolgens wordt de aankoop afgehandeld en worden de technische gegevens met de installateur afgestemd en de keuringsbewijzen geleverd.

Fysieke winkel
Om zeker te zijn dat men goed functionerend materiaal koopt kan men ook terecht bij de fysieke winkel van Zonnepanelentweedehands.nl. Dit bedrijf heeft juist een fysieke winkel omdat ze de klant graag uitgebreid informeren. Zij garanderen een minimaal rendement van 90 procent ten opzichte van nieuwe panelen en geven de garantie dat ze nog minimaal zeventien jaar mee kunnen. Het bedrijf haalt de panelen zelf van het dak, ze testen ze en maken ze schoon. Na aankoop wordt er een garantie van negen maanden gegeven zodat men kan zien of de installatie naar behoren werkt. Ze leveren alleen geen installateur.

Beperking afvalstroom
Het aanschaffen van gebruikte PV heeft, buiten dat het goedkoop is, natuurlijk ook twee andere grote voordelen: er wordt voorkomen dat er nieuwe panelen geproduceerd moeten worden en dat panelen die het nog prima doen op de vuilnishoop terecht komen.

In Nederland is Stichting OPEN zich aan het voorbereiden op de stroom afgedankte zonnepanelen die er in de komende vijf tot acht gaat beginnen aan te komen. Het is belangrijk dat de grondstoffen in deze panelen worden veiliggesteld en hergebruikt. Op dit moment is het aantal afgedankte panelen nog te gering om over te gaan tot een hoogwaardige verwerking gericht op grondstoffenterugwinning.

Het inzamelen en verwerken van panelen kost momenteel, en waarschijnlijk ook in de toekomst, meer geld dan de grondstoffen opleveren. Er zitten weliswaar waardevolle grondstoffen in zonnepanelen, maar de opbrengst is zeer gering. De stichting wil daarom een fonds waarin geld wordt gereserveerd voor de vanaf 2035 massaal afgedankte panelen.