Varen op de zon

02.12.2020 Simone Tresoor

Varen op de zon
Soel Yachts

Het Nederlandse bedrijf Soel Yachts heeft een nieuw privéjacht gepresenteerd dat volledig wordt aangedreven door zonne-energie: de Soel Senses 48.

Reizen is in dit coronajaar heel anders dan normaal. Dat geldt ook voor luxe reizen. Op dit moment zijn privétripjes met eigen auto of eigen boot veel aantrekkelijker dan met andere mensen op een cruiseschip of in een resort te verblijven.

Zonnejachten

Dat is goed nieuws voor Soel Yachts, gespecialiseerd in jachten met zonnepanelen. De Delftse botenbouwer mikt met hun nieuwe schip op klanten die duurzaamheid belangrijk vinden. Het bijna 15 meter lange jacht heeft een bereik van circa 104 kilometer en wordt vooral ingezet voor privéreizen.

Varen in stilte

Een groot pluspunt is het stille varen, waardoor de impact op ongerepte wateren en het zeeleven veel minder groot is dan bij traditionele jachten. De jachten worden immers niet aangedreven door een ronkende motor op fossiele brandstoffen, maar door zonne-energie.

Soel Yachts presenteerde in 2015 voor het eerst een door zonne-energie aangedreven model: de SoelCat 12. Sindsdien is de lijn uitgebreid met de Soel Shuttle 14 om gasten mee te nemen naar een Bora Bora-resort. Het bedrijf heeft ook plannen om uiteindelijk een duurzaam drijvend eiland te bouwen.