Veilig en met de handen vrij werken op het dak

16.11.2022 Simone Tresoor

Veilig en met de handen vrij werken op het dak

Het veilig kunnen werken op schuine daken is niet alleen van levensbelang maar ook verplicht. Onder andere gebouweigenaren of aannemers dienen maatregelen te treffen om valgevaar te voorkomen wanneer zij mensen op het dak laten werken. Hoe zit dat bij onderhoud en schoonmaak van zonnepanelen?

Over het schoonmaken van zonnepanelen lopen de meningen uiteen. Volgens sommigen is een fikse regenbui genoeg. Anderen zeggen dat jaarlijks onderhoud beter is. Zeker op bepaalde plekken waar meer overlast is door hardnekkige aanslag of bijvoorbeeld vogelpoep.

Zonnepanelenonderhoud
Zonnepanelenonderhoud hangt tevens af van een aantal andere zaken. Hoeveel zonnepanelen moeten er schoongemaakt worden. Gaat het om een hele rij woningen met zonnepanelen of een hoog bedrijfspand? Bij normale woningen werkt het soms prima om een tijdelijke oplossing te gebruiken zoals een telescoopborstel, een steiger of een hoogwerker. Maar wat als de woning niet goed bereikbaar is, bijvoorbeeld door een tuin aan het water of door gebiedsbeperkende maatregelen? Of wanneer de hoogte van het dak een dergelijke constructie niet toelaat?

Loopwagen in de nok
De installateur die met regelmaat het dak op moet doet dat natuurlijk graag veilig. Werken met je handen vrij en zonder risico op een valpartij. Dat kan met het Flesst-systeem, een permanent onderhoudssysteem dat goed toepasbaar is in combinatie met PV, omdat de loopwagen in de nok zit. Zolang de panelen niet te dicht op de nok geplaatst zijn kan het systeem worden geplaatst. Je kunt het systeem zien als een enorme gordijnrails met loopwagens.

Dak kan aan twee kanten tegelijk betreden worden
Frank aan de Stegge van Flesst: “De valbeveiliging werkt op schuine daken van zowel nieuwbouw als bestaande bouw en voldoet aan alle verplichtingen van het bouwbesluit. Het heeft geen jaarlijkse keuring nodig en is voordeliger dan alle andere beschikbare daksystemen. De dakbetreder kan zich met beide handen volledig richten op zijn werkzaamheden. Handig is dat het dak aan twee kanten tegelijk betreden kan worden en dat je met meerdere mensen tegelijk het dakvlak op kunt.” 

Valfactor van nul procent
Voor het werken op een schuin dak maken ze gebruik van een positioneringssysteem. Dit is een lijn waar iemand aan hangt en waardoor hij op een schuin dak kan klimmen. Om te voorkomen dat iemand valt wordt het val-stop-systeem toegepast. Deze lijn is pas nodig wanneer iemand daadwerkelijk valt of uitglijdt. Degene die onderhoud uitvoert op het dak is dus altijd aangelijnd aan twee lijnen. De valfactor is hierdoor 0 procent.

Aan de Stegge: “Onze klanten zijn zeer divers: van woningbouwverenigingen tot architecten en van (particuliere) gebouweigenaren tot aannemers. Het systeem is zo goed als onzichtbaar en kan daardoor ook worden toegepast op unieke schuine daken zoals bij monumenten. We hebben momenteel ook veel klanten die een groen dak nemen en ons systeem daarbij laten plaatsen. Een bijkomstig voordeel van ons systeem is overigens dat er nergens isolatie doorbroken wordt waardoor de RC-waarde behouden blijft.”