Verkoop batterijen laat in veel facetten een daling zien
19.05.2025 Sjoerd Rispens

Nieuwe cijfers van de import en export van batterijen in Europa en daarbuiten, laten enkele opvallende dingen zien. DNE spreekt met Gerard Scheper, storage expert om de cijfers te duiden. Zo is er over het algemeen een daling te zien in het aantal verkochte batterijen maar blijven de importcijfers van bijvoorbeeld lithiumaccu’s naar landen van de Europese Unie ook gelijk.
Op de vraag waarom er in 2024 minder batterijen zijn verkocht dan het jaar daarvoor, wijst Scheper op de groei in de markt van batterijen. “Het gaat daarbij om de markt in Duitsland en Engeland, dat zijn nagenoeg de nummer 1 en 2 markten. In die landen vindt er ook stimulatie vanuit de overheid plaats.”
“Het enige wat ik zou kunnen zeggen is dat die markt, net als eigenlijk alle markten, wat minder hebben gedaan. Ik ben geen expert op de Duitse markt en de Engelse markt, maar ik weet wel dat als je Aziatische rapporten erop naslaat, dan zie je dat alle Europese landen, behoudens die van Zuid-Oost Europa, tegenvallend hebben gedraaid, dan heeft dat natuurlijk ook consequenties voor de batterijen.”
“Als je dit zou ontleden naar de grootte van de batterijen dat dit voornamelijk de invloeden zijn op de batterijen voor de particuliere markt die wat tegen is gevallen en dat je in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en groter dat daar wel wat groei zit. Ik denk dat dit komt omdat de hele Europese markt wat tegengevallen is, en dat heeft te maken met de politiek en de situatie in Oekraïne en de elektriciteitsprijs. Daardoor is het niet meer zo lucratief om met batterijen aan de slag te gaan.”
Bewust materiaal van Europese makelij
In de cijfers valt op dat er een groot aandeel van batterijen uit China naar Duitsland gaat. De verklaring daarvoor ligt bij het grote aantal automerken dat uit Duitsland komt. Daardoor zijn er veel fabrieken in het land, denk aan die van bijvoorbeeld Volkswagen. Een ander opvallend beeld in de cijfers is dat Italië vorig jaar bijna net zoveel is gaan exporteren naar China dan naar de rest van Europa.
Een andere opvallende grafiek in de cijfers laat zien dat België in 2022 en 2023 heel veel naar Mexico geëxporteerd. In 2024 was dit aandeel nagenoeg verdwenen. Hoe komt dat?“Ik weet wel dat er in 2022 en 2023 in België een subsidie was voor de Belgische particuliere markt, waardoor de Belgische markt een enorme boost heeft gekregen en daarna ook net zo hard weer is gestopt”, licht Schepers toe.
Veel marktpartijen geven aan dat ze bij de productie van nieuwe batterijen bewust materiaal van Europese makelij gebruiken, om een tegenwicht te bieden aan de Chinese overheersing. Hoe kijkt Schepers hier naar? Zal de Europese productie doorzetten of zal het net als bij zonnepanelen vooral een nichemarkt worden?
“Uiteindelijk zal het een niche markt worden, dat Europese aandeel gaat afnemen”, spreekt Schepers zijn verwachting uit. “Maar hetzelfde geldt al bij zonnepanelen, met batterijen heb je nu echt wel kans met een Europees product. Zolang de vraag en aanbod een klein beetje in evenwicht blijft, waardoor die prijs onder controle blijft, dan denk ik dat je als Europese producent echt wel een kans hebt.”
“Als je zoals nu ziet dat er overproductie van batterijen en overaanbod is, net zoals met de zonnepanelen, klettert het naar beneden, dan kunnen jij en ik heel snel tot de conclusie komen dat de Chinezen volledig Europa gaan overspoelen en dat elke Europese partij het moet afleggen.” Een ander landschap dan we gewend zijn Bij batterijen zie je dat groothandels nog niet goed zijn ingespeeld. “Het is een voordeel voor de Chinezen dat zij hun spullen moeten opslaan in de haven van Rotterdam en vervolgens 10 tot 15 procent van zijn marge moet weggeven aan de groothandel, die zelf niks wil opslaan en alleen spullen afneemt en vervolgens zegt van lever het even rechtstreeks af bij mijn klant.”
“Ik denk dat die Chinees dan denkt ‘ik zet er zelf wel een paar mensen van sales bij als die markt groot genoeg is en dan gaan we zelf wel al die klanten rechtstreeks leveren. Ik zie wel dat groothandels meebewegen en investeren in kennis in mogelijkheden voor opslag. Maar dat je een heel ander distributielandschap krijgt dan wij gewend zijn.”
“Maar dit vraagstuk is nog niet op alle fronten uitgegeten”, gaat Scheper verder. “De vraag is bij batterijen in hoeverre je nog een groothandel nodig hebt. Dat vinden wij een hele rare vraag in Nederland, maar als je naar de logistieke uitdagingen zoals op het gebied van ICT en het verdienmodel kijkt, is het gewoon een pakketje en that’s it, het is een f inancieel product geworden.”