Verpakking zonnepanelen terug naar de natuur

10.01.2022 Joyce Beuken

Verpakking zonnepanelen terug naar de natuur

Een groot zonnepark is natuurlijk een fikse verduurzamingsslag. Des te schever is het als je vervolgens opgescheept zit met een flinke berg verpakkingsafval. In Florida zorgen ze dat er geen materialen verloren gaan: het ‘afval’ wordt opgenomen door de natuur, schrijft NorthEscambia.

Nadat zo'n 200.000 tot 250.000 zonnepanelen in hun frames waren vastgeschroefd in het Cotton Creek Solar Energy Center te Florida, kauwde een grote vermaler de pallets en kartonnen dozen kapot. De spijkers werden uitgespuugd in een aparte container. Wat overbleef was een berg kant-en-klare ‘mulch’, versnipperd afval, die naar verluidt perfect is om de groei van gras en wilde bloemenzaden te ondersteunen.

Wilde dieren
"De mulch is een geweldige stabilisator en bevordert de groei van het gras, waardoor de mulch nog sneller afbreekt," zei senior project manager Matt McCord van Florida Power & Light, eigenaar van het park. "Er worden wilde bloemen geplant om de PV-parken om te vormen tot een thuisbasis voor wilde dieren."

Het mulchen vervangt de duurdere en minder milieuvriendelijke methoden om de tonnen verpakkingsmateriaal op stortplaatsen te gooien en de houten pallets te verbranden. Dat zou, aldus McCord, ongeveer 180.000 dollar hebben gekost voor de locatie in Florida.

30-by-30
"Dat kost allemaal mankracht en vrachtwagens," merkt McCord op. "De nieuwe methode kost ongeveer 50.000 dollar per zonne-installatie. Bovendien verbranden we dit materiaal niet en sturen we het niet naar de stortplaats. We werken aan het verminderen van onze CO2-voetafdruk door middel van ons 30-by-30-zonne-energieplan en het afstoten van kolen. Tegen de tijd dat we klaar zijn met het 30-by-30-plan, heb je het over een besparing van zo'n 10 miljoen dollar. Dit is goed voor het milieu en bespaart onze klanten geld."

Het Amerikaanse 30-by-30-plan vraagt om de installatie van 30 miljoen zonnepanelen door de hele staat voor 2030, om de koolstofuitstoot te verminderen en een duurzamere energietoekomst te creëren, terwijl aan de groeiende elektriciteitsbehoeften van klanten wordt voldaan.

Liever ter plekke
McCord onderzocht verschillende opties om met verpakkingsmateriaal om te gaan. Er werd gekeken naar composteren buiten het terrein en de compost verkopen, en composteren op de zonneparken en het afval wegbrengen.

"Toen dacht ik, wat als we het ter plekke mulchen en nooit meer verplaatsen? Laat het composteren en teruggaan naar de natuur. Het enige wat we hoeven te doen is de mulch uit te strooien. Binnen een paar dagen leggen we er zaadjes op en groeit er gras, en hebben we een heel goedkope en milieuvriendelijke oplossing. Na een jaar zie je de mulch niet meer omdat het opgaat in de natuur."