Verzekerd van verzekering op zonne-energie

31.01.2020

Verzekerd van verzekering op zonne-energie


Heb je het over brandgevaar, dan heb je het over verzekering. En gaat het over verzekering van zonnepanelen, dan kun je niet om Solarif heen. Deze partij verzekert en inspecteert PV-installaties, en helpt eigenaren van PV-projecten hun project te verkopen of te financieren.

We spraken dan ook met oprichter en CEO Harry Wolkenfelt.

Nuanceren
Meer en meer media lijken het de laatste tijd te hebben over zonnepanelen die een brandgevaar zouden vormen. Zodra we hiernaar vragen, worden we direct terecht gewezen. “Dat moet je echt genuanceerder brengen,” aldus Wolkenfelt. “Want zijn zonnepanelen wel de boosdoener? Je kunt je zelfs afvragen óf er ‘veel’ schades zijn geweest. De zonnepanelen kunnen de oorzaak zijn, maar ook slecht functionerende omvormers, kabels of connectoren kunnen de veroorzakers zijn. De schade kan het gevolg zijn van slechte kwaliteit van deze producten of verkeerd installatiewerk.  Dat moet je dus duidelijk nuanceren.”

Ademruimte
Waar we op nieuwssites en in de krant lezen over hoe “zonnepanelen in brand vliegen”, zijn het  vaak de installatiewerkzaamheden waar het probleem zit, aldus Wolkenfelt. Bijvoorbeeld: “Wat je ziet is dat veel mensen nu zonnepanelen laten integreren in hun dak. Maar dan ga je dus van standaard dakpannen, zonder enige vorm van elektriciteit, naar een elektrische installatie in het dak. Dakpannen eruit, zonnepanelen erin en klaar. Ja, dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het brandrisico moet zoveel mogelijk hetzelfde blijven en dat doe je door de connectoren goed aan te sluiten, geen types door elkaar te gebruiken, een brandwerende laag aan te brengen, te zorgen voor voldoende ventilatie en omvormers op een goede plek te plaatsen.”

Vergroot risico
Ook horen we steeds vaker hoe premies maar blijven stijgen en verzekeraars zonnepanelen niet meer aan zouden durven. “Ten eerste, een gedeelte van hogere premies komt simpelweg omdat verzekeraars de laatste jaren verliezen hebben geleden. Daarnaast kan er in het dak EPS zitten wat het risico voor een opstalverzekeraar vergroot. Een zonnestroominstallatie verhoogt nu eenmaal het risico op brand.”

Wolkenfelt vervolgt: “Kijk, als zo’n installatie goed wordt geplaatst, is de kans dat er iets fout gaat vrij klein. Maar die kans is er wel. Dus gaat het risico voor een verzekeraar omhoog: dan is het niet raar dat deze de premie verhoogt of maatregelen en inspecties eist om het risico tot een comfortabel niveau terug te brengen. Helaas zijn er ook verzekeraars die bij het horen van de afkorting EPS alle deuren dicht gooien. EPS in het dak is geen zonnestroominstallatie, anders wordt de opstalverzekering opgezegd. Ja, dat vind ik heel star, en al die dik aangezette nieuwsberichten helpen daarbij niet.”

Normen & certificaten
Zorgt alle ophef er nu voor dat mensen de aanschaf van zonnepanelen uitstellen of zien we juist dat de markt hierdoor veiliger wordt? “Die normen en certificaten komen vanzelf, dat zie je nu al. Uiteindelijk zullen wij allen ons erbij moeten neerleggen dat opleverinspecties vanaf een bepaalde capaciteit PV-installatie worden geëist. Daar gaan wij niet aan ontkomen. Geen positieve inspectie-uitkomst is geen verzekering. Geen verzekering is geen financiering. Uiteindelijk is dit goed voor iedereen. Focus op kwaliteit is een must.”

En dan zijn er natuurlijk nog de NEN-normen. “Uiteindelijk is het belangrijkste gewoon dat mensen zich bouwtechnisch en elektrotechnisch aan de regels houden en de veiligheidseisen in acht nemen. Volg je die drie punten, dan zit je goed. De branche moet wat dat betreft toch echt naar zichzelf kijken. Het kan beter en het moet beter.

Nederland > Duitsland > Europa
Zonne-energie heeft de laatste jaren een ongekende groei doorgemaakt in Nederland, maar daar zien we momenteel ook de keerzijde van. Niet genoeg monteurs zijn goed opgeleid en er komen dus tal van specialisten uit heel Europa. Wolkenfelt: “Je ziet allerlei installateurs uit Spanje, Portugal, Roemenië en Bulgarije en ander landen komen. Die verstaan vaak hun vak, maar het introduceert wél taalproblemen, wat weer een extra risico met zich meebrengt.”

Over het buitenland gesproken, Wolkenfelt benadrukt ook het belang van kijken naar onze oosterburen. “Je hebt nu al die berichtgeving over hoe ‘gevaarlijk’ zonnepanelen zouden zijn, maar kijk eens naar Duitsland. Daar hebben ze tig keer zoveel panelen liggen, al jaren lang, en daar hoor je véél minder van dit soort geluiden. Als we de media zouden geloven als het gaat over brandgevaar, dan zou Duitsland een potentiële tijdbom zijn! Een heuse brandhaard. En toch is dat niet het geval.”

Neem de tijd
Belangrijker dan wat dan ook, volgens Wolkenfelt? Tijd. “Ooit begon ik als stagiair bij het Hilton Hotel. Was er een werknemer die maar 20 minuten per kamer nodig had om ‘m helemaal schoon te maken. Nou, na zes weken kwam ik nog niet in de buurt van die snelheid. Want wat zie je dan? Je gaat shortcuts gebruiken. Je ontdekt dat je floormanager nooit zus en zo checkt, dus sla je dat over. Tijdsdruk komt de kwaliteit nooit ten goede.”

Solar Solutions International 2020
Brandveiligheid, maar ook cybersecurity, windtests en meer veiligheidsgerelateerde onderwerpen komen allemaal aan bod op dinsdag 17 maart bij Solar Solutions International 2020. Deze middag staan de seminars geheel in het teken van zonne-energie en veiligheid. De grootste zonne-energievakbeurs van Noordwest-Europa vindt plaats van 17 t/m 19 maart en biedt plaats aan talloze exposanten, seminars, workshops en meer. Tickets kunt u hier bemachtigen.