Vier keer meer solar-installateurs en producenten failliet

02.11.2020 Joyce Beuken

Vier keer meer solar-installateurs en producenten failliet

De afgelopen maanden is het doek voor meerdere installateurs en andere bedrijven in de solar-sector gevallen. Ondanks dat de vraag naar zonnepanelen alsmaar groeit, heeft de coronacrisis flinke gevolgen voor de gezondheid van de branche. Faillissementsdossiers bieden inzicht.

De twee meest recente faillissementen zijn van R&R Elektrotechniek en EVK Installatie. Zij werden eind september door de rechtbank in Overijssel failliet verklaard. Nog geen week eerder werd bekend dat het bedrijf Coenders Installatietechniek uit Heteren door de rechtbank faillissement werd opgelegd. Een maand daarvoor hield installateur eSetup op te bestaan, en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Volgens statistieken van het CBS zijn er in de eerste veertig weken van 2020 2.621 bedrijven failliet gegaan. Dit is vergelijkbaar met het getal op hetzelfde moment vorig jaar. Het lijkt er dan ook op dat er sinds de komst van corona (nog) geen stijging zichtbaar is in het aantal faillissementen. Toch hebben zestien bedrijven die zich richten op de installatie of levering van zonnepanelen dit jaar faillissement aangevraagd, terwijl dat er gedurende heel 2019 slechts vier waren.

Dossiers geven het antwoord

In de dossiers van de faillissementen is af te lezen dat de coronacrisis de oorzaak is van de toename in het aantal faillissementen. Zo staat er in het dossier met betrekking tot het faillissement van Duurzaam Beheer Franeker, dat in juli failliet ging, dat er door de crisis minder opdrachten waren binnengekomen. In combinatie met een aantal andere tegenslagen werd het voor het bedrijf onmogelijk om aan lopende verplichtingen te voldoen.

Slim Opgewekt B.V., dat zich met name bezighoudt met de verduurzaming van scholen, raakte van de zomer in het nauw doordat er veel projecten werden uitgesteld. In maart moesten de scholen dicht. Veel scholengemeenschappen kozen er door de onzekerheid voor om de verduurzaming uit te stellen. Moederbedrijf Slim Opgewekt Groep B.V. vroeg het faillissement aan. Andere bedrijfsonderdelen bleven daardoor ongedeerd. Inmiddels heeft de onderwijstak van het bedrijf ook weer doorgang kunnen vinden.

Doorstart dankzij hoop

SOIOS, de Limburgse fabrikant van zonnetreinen, wist afgelopen jaren steeds de omzet te verdubbelen. In 2017 bedroeg de omzet nog 290.000 euro, in 2018 werd dit 900.000 euro en vorig jaar stond de teller op bijna 1,6 miljoen euro. In 2020 sloeg het roer om en werd er een verlies gemaakt van 60.000 euro.

De coronacrisis zorgde ervoor dat (potentiële) opdrachten en projecten uit werden gesteld of geschrapt, zo laat een medewerker weten. “We zijn gespecialiseerd in passagiersvervoer en dat kwam on hold te staan. We hadden een hoop producten klaar staan voor de verkoop maar de orders gingen niet door.” Inmiddels is een doorstart gerealiseerd door machinefabriek ETF, die SOIOS inclusief een aantal personeelsleden overnam. “ETF bestaat al 70 jaar, maar fabriceert sinds 20 jaar ook voor amusementsplekken. Er was een toename zichtbaar in de vraag naar elektronische voertuigen. Ook de Efteling wil bijvoorbeeld elektrische treintjes hebben rondrijden. Daarom heeft ETF besloten om in het bedrijf te investeren. Er is goede hoop voor 2021”.

Voor Solarus, een Limburgse fabrikant van zonnepanelen die in februari failliet ging, zag het er eerst ook naar uit dat er een doorstart plaats zou vinden. Maar de coronacrisis gooide roet in het eten. Halverwege maart werd nog gemeld dat de onderhandelingen met betrekking tot een doorstart in volle gang waren. In een volgend faillissementsverslag meldde de curator echter dat de onderhandelingen ‘mede in verband met de plots ontstane coronacrisis niet tot een overeenkomst hebben geleid’.  Echter zijn de kennis, de panelen en de kunde van Solarus gekocht door een investeerder die sinds april 2020 de Solarus Powercollector weer verkoopt en inzet op de innovatie van deze hoge temperatuur PVT panelen voor gasvrije oplossingen.

Leveringsproblemen uit China

Ook voor AVT Installaties, dat op 4 mei failliet werd verklaard, werden de gevolgen van de crisis aangewezen als onderdeel van de redenen voor het faillissement. De curator schreef destijds dat er leveringsproblemen waren vanuit China, waardoor zonnepanelen en aanverwante materialen niet of te laat geleverd werden. Hierdoor raakte het geduld van schuldeisers op.

Binnen driekwart van het jaar 2020 zijn er al vier keer meer bedrijven binnen de branche failliet verklaard dan in heel 2019. Dat het cijfer van het CBS niet veranderd lijkt ten opzichte van vorig jaar, heeft er wellicht mee te maken dat andere sectoren ‘baat’ kunnen hebben bij de crisis.

Baat bij corona

Onder meer PostNL heeft haar verwachtingen van de winst over 2020 bijgesteld, omdat er sinds de start van de crisis veel meer post en pakketjes verstuurd worden. Ook bouwmarkten en doe-het-zelf-zaken zagen een flinke toename in de omzet, net als de supermarkten. Bedrijven in deze sectoren die in een normale situatie wellicht de handdoek in de ring hadden moeten gooien, zijn nu in staat om een buffer op te bouwen.

Na een korte periode van versoepeling lijkt het virus het land nu weer in zijn greep te hebben. Inmiddels weten bedrijven gelukkig wat voor gevolgen maatregelen als anderhalve meter afstand en verplicht thuiswerken heeft voor hun bedrijf en kunnen ze daar beter op anticiperen.