Voorkeur voor geheel groene energieleveranciers

22.01.2021 Joyce Beuken

Voorkeur voor geheel groene energieleveranciers

Bij Nederlanders speelt niet alleen de manier van energie opwekken een rol bij het kiezen van een leverancier, maar ook hoe duurzaam het investeringsbeleid van de leverancier is. Zo is gebleken uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Om de markt transparant te houden beoordeelt de Consumentenbond ieder jaar alle stroomleveranciers op de mate van duurzaamheid. Naast inkoop en levering van stroom wordt er gekeken naar het investeringsbeleid.

Van eigen bodem in trek

28% van de huishoudens kiest voor een energieleverancier die minimaal een 8 gescoord heeft bij het onderzoek. Gaslicht.com stelt daarnaast dat er vaker bewust wordt gekozen voor groene stroom die afkomstig is uit Nederland, bijvoorbeeld opgewekt op een Nederlands zonnepark.

In 2020 gaf 21% van de consumenten aan de groene stroom en een algeheel duurzame leverancier belangrijke redenen waren om over te stappen naar een andere aanbieder. Een jaar eerder was dit nog slechts 17%.

Groene investering in trek

Sandra Molenaar, directrice van de Consumentenbond: “Levert een bedrijf groene stroom, maar investeert het tegelijkertijd volop in fossiele brandstof, dan is dat terug te zien in een lagere beoordeling. We spelen hiermee in op de behoefte van consumenten aan een voordelig energiecontract dat gegarandeerd groen is.”