Voorkomen is beter dan blussen: hoe zit het met brand en PV?

11.05.2021 Joyce Beuken

Voorkomen is beter dan blussen: hoe zit het met brand en PV?

Recent ging het nieuws van de brand bij een pv-installatie op een flat in Dordrecht als een lopend vuurtje. Dergelijke branden trekken vaker de aandacht van het landelijke nieuws. Gelukkig is er nu een norm in de maak om dit soort incidenten zo veel mogelijk te voorkomen.

Arno Damhuis, compliance engineer bij Esdec, weet dat de sector de ogen niet sluit voor brandveiligheid. “Momenteel loopt er een normeringstraject waarin brandveiligheid concreet wordt gemaakt. Hier werken alle belanghebbende partijen samen aan mee. De overheid, verzekeraars, fabrikanten van PV-panelen en montagesystemen, maar bijvoorbeeld ook van dakbedekking en dakisolatie.” Over 1 á 2 jaar zou een duidelijk voorschrift gereed moeten zijn.

In Europa lijkt brandveiligheid nu nog een beetje een blinde vlek. Er is geen eenduidigheid zoals in de Verenigde Staten, meent Damhuis. Maar voor Nederland gaat daar wel verandering in komen, nu een normcomissie hard werkt aan concrete regelgeving. “In Nederland is de handschoen opgepakt en wordt aan concrete regelgeving gewerkt. Daarop aansluitend zijn nu ook initiatieven genomen in België en Duitsland. Uiteindelijk kan dit uitkomen in een Europese regelgeving, dat is wel zo duidelijk voor iedereen.“

Montage voorkomt uitbreiding
Esdec is een leverancier van montagesystemen voor zonnepanelen. Een passief deel als een montagesysteem is, zal geen beginpunt van een eventuele brand zijn. Wel kan het montagesysteem een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en ontstaan en verspreiding van brand in veelal elektrische delen, legt Damhuis uit: "Geen scherpe kanten, stevige montage van de panelen, goed kabelmanagement en dergelijke kunnen bijdragen aan een veilige situatie.

Brandveiligheid is voornamelijk een belangrijk punt van aandacht bij platdaksystemen.  “Schuine daken zijn over het algemeen gemaakt van materialen die minder of helemaal niet brandbaar zijn,  bijvoorbeeld betonnen dakpannen, terwijl platte daken  opgebouwd zijn uit isolatiemateriaal met dakbanen uit bitumen of PVC/TPO," verklaart Damhuis.

Amerika vooraan
Esdec’s FlatFix Fusion systeem is enkele jaren terug al voor de Amerikaanse markt getest en goedgekeurd op brandveiligheid. Ook voor de Nederlandse markt geeft dat een zekere blijk van veiligheid. Amerika is volgens Damhuis ver gevorderd op het gebied van brandveiligheid, niet alleen met betrekking tot zonne-energiesystemen. Voor de Amerikaanse Esdec bedrijven werd getest volgens UL1703/UL2703. En met succes: de goedkeuring werd met vlag en wimpel behaald.

Damhuis meent dat brand een belangrijk thema is geworden binnen de nog relatief jonge solar branche. “Fabrikanten van kabels, omvormers, panelen tot aan montagesystemen: ze houden zich er allemaal mee bezig. Alle individuele groepen, bedrijven en hebben de handen ineens geslagen voor brandveiligheid . Het terugbrengen van het aantal branden naar nul is onmogelijk, maar dat betekent niet dat we het niet proberen.”