Waalwijk heeft de grootste zonnegevel van het land

24.11.2021 Simone Tresoor

Waalwijk heeft de grootste zonnegevel van het land
©TULiPPS

De grootste zonnegevel in Nederland is te vinden bij Van Caem Transporten in Waalwijk. De 540 vierkante meter aan wand is opgebouwd uit 240 zonnepanelen, schrijft het Brabants Dagblad. De bedrijven TULiPPS en Plastica Plaat zijn het brein achter dit systeem.

Na jaren van onderzoek, voorbereiding en testen van het bevestigingssysteem is de zuidgevel van het transportbedrijf inmiddels voorzien van een grote wand met zonnepanelen. Deze zonnegevel is in de fabriek van TULiPPS gemaakt. Het bedrijf heeft hiervoor een speciaal systeem (Click & Go) ontwikkeld om de zonnepanelen snel, veilig en ‘onzichtbaar’ te kunnen bevestigen. De samenwerking werd gezocht met Plastica Plaat, die de aluminium montagerails heeft gemaakt.

Gevels als compleet pakket
De gevels gaan als een compleet pakket, dus mét zonnepanelen, weer de fabriek uit. Ze kunnen daarna in zijn geheel geplaatst worden bij bedrijfspanden, flatgebouwen of andere hoogbouw. De PV is apart los te maken zodat bij een mankement niet de hele gevel hoeft te worden verwijderd.

Europese subsidie
De gevel gaat naar schatting zo’n 62.000 kilowattuur per jaar produceren en dat is voldoende om achttien huishoudens een jaar lang te voorzien van elektriciteit. De bedrijven ontvingen Europese subsidie  voor dit project.