Wereldwijde vraag naar elektrische auto’s groeit steeds sneller, verwachte stijging van 35 procent
26.04.2023 Jan de Wit

De wereldwijde vraag naar elektrische auto’s stijgt niet alleen, maar stijgt ook steeds sneller, dat blijkt uit de nieuwe Global Electric Vehicle Outlook van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Zo zijn er in 2022 meer dan 10 miljoen elektrische auto’s verkocht en zal dit aantal naar verwachting oplopen naar 14 miljoen dit jaar. Hierdoor zal het aandeel van elektrische auto's in de totale automarkt stijgen van 4 procent in 2020 naar 18 procent in 2023.
Het grootste deel van de verkoop van elektrische auto’s gebeurt in China, 60 procent van de totale verkoop van elektrische auto’s in 2022 vond in China plaats. Ook rijdt de helft van alle elektrische auto’s op de weg in China en hebben Chinese elektrische auto- en batterijfabrikanten zo’n 35 procent van de totale markt in handen.
Daarentegen groeien de markten van de VS en Europa sneller, met een respectievelijke omzetstijging van 55 en 15 procent. Deze ontwikkeling wordt aangejaagd door beleids- en subsidieprogramma’s zoals de Net Zero Industry Act en Fit for 55 in Europa en in de Verenigde Staten.
Lees ook: Wat gaan de Europese en Nederlandse industrieplannen betekenen voor de zonne-energiesector?
Het IEA constateert dat dit ook een domino-effect voor de productie van batterijen en de toeleveringsketens met zich meebrengt. Tot 2030 groeien deze ketens ook snel genoeg om de vraag naar elektrische auto’s bij te kunnen benen.
"Elektrische voertuigen zijn een van de drijvende krachten in de nieuwe wereldwijde energie-economie die snel opkomt en ze brengen een historische transformatie van de auto-industrie wereldwijd teweeg", aldus IEA-directeur Fatih Birol.
Zo streeft de Europese Unie ernaar dat de jaarlijkse vraag naar batterijen voor bijna 90 procent wordt voorzien door binnenlandse batterijfabrikanten. Daarnaast zorgde de Inflation Reduction Act ervoor dat fabrikanten van elektrische voertuigen en batterijen voor ten minste 52 miljard dollar aan investeringen aankondigden.
“De trends waar we getuige van zijn, hebben aanzienlijke implicaties voor de wereldwijde vraag naar olie. De verbrandingsmotor is al meer dan een eeuw ongeëvenaard, maar elektrische voertuigen veranderen de status quo. Tegen 2030 zullen ze de behoefte aan minstens 5 miljoen vaten olie per dag vermijden. Auto's zijn nog maar de eerste golf: elektrische bussen en vrachtwagens zullen snel volgen”, stelt Birol.