Wordt zonne-energie exporteren de nieuwste trend?

16.11.2021 | Nieuws Simone Tresoor

Wordt zonne-energie exporteren de nieuwste trend?

Chili is voornemens zonne-energie naar China te exporteren via een 15.000 kilometer lange onderzeese kabel, schrijft PV-magazine. De Chileens regering kondigde vorige week het Antipodas-project aan. Dit project moet profiteren van het enorme zonnepotentieel van de Atacama-woestijn, de regio met de hoogste zonnestraling ter wereld.

De Chileens president Sebastián Piñera legde uit dat de elektriciteit die wordt geproduceerd, tussen de 200 en 600 gigawatt, via de kabel kan worden overgebracht naar Aziatische landen wanneer het dag is in Chili en nacht aan de andere kant van de Stille Oceaan, of wanneer het winter is in Azië en zomer op het zuidelijk halfrond.

Investeringen zijn nodig
De president gaf wel aan dat het idee bijzonder ambitieus is en dat er voor de uitvoering nog nader onderzoek en investeerders uit Aziatische economieën nodig zijn. Het leggen en maken van de kilometerslange kabel zou rond de 2 miljard Amerikaanse dollar gaan kosten. Bovendien zijn er ook investeringen nodig in nieuwe zonne-energiecentrales.

Ook export uit Marokko en Australië
Het idee van zonne-energie exporteren is niet nieuw. Afgelopen voorjaar kondigde het Britse bedrijf Xlinks aan dat het van plan is om 10,5 gigawatt aan wind- en zonne-energie op te wekken in Marokko en de stroom te verkopen aan een enorme fabriek in het Verenigd Koninkrijk. Het transport is mogelijk via een 3.800 kilometerlange gelijkstroomtransmissielijn waarin het bedrijf 24 miljard dollar wil investeren.

En in Azië leidt Sun Cable een consortium dat het Australia-ASEAN Power Link-project wil bouwen, dat zonne-energie vanuit de Australische outback naar Singapore moet exporteren via een onderzeese transmissieverbinding.

zonne-energieexportchiliChinamarokkoAustraliësingapore

Bedrijvenregister

Agenda

Event: SVOLT ENERGY & BLUESUN SOLAR 1GWH STRAGETIC PARTNERSHIP AGREEMENT

1 oktober 2022 - 1 mei 2023
2020-10-01 00:00:00

Bluesun

Lees verder

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Event: Warmly Celebrate The Successful Maiden Voyage Of Bluesun Vessal

17 november 2022 - 8 juni 2023

Bluesun

Lees verder

Webinar: SolarEdge | Haal het maximale uit het SolarEdge monitoring platform

1 februari 2023
11:00

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu