Zonne-energie betreedt het terawatt-tijdperk

17.05.2022 Kenneth Nwosu

Zonne-energie betreedt het terawatt-tijdperk
©Euagenda.eu

SolarPower Europe presenteerde op Intersolar 2022 de Global Market Outlook for Solar Power. De totale wereldwijde PV-capaciteit bevindt zich sinds april dit jaar in een nieuw tijdperk. Deze steeg namelijk voor het eerst boven de 1 terawatt uit.

De belangrijkste uitkomsten zijn dat er voor het negende jaar op rij een record werd verbroken, namelijk met 168 gigawatt aan nieuw geïnstalleerde capaciteit in 2021. Daarnaast zal er naar verwachting meer dan 200 gigawatt aan nieuwe capaciteit worden geïnstalleerd in 2022. Ten slotte bedroeg de totale capaciteit wereldwijd meer dan 1 terawatt per april 2022.

Terawatt tijdperk
Ondanks de pandemie blijkt uit het jaarlijkse verslag dat de wereldwijde capaciteit van energie uit PV-installaties is verdubbeld in drie jaar tijd sinds 2018. De groei is exponentieel. Het duurde 10 jaar om de vorige maand behaalde capaciteit van 1 terawatt te bereiken. SolarPower Europe voorspelt dat dit in slechts drie jaar zal stijgen naar 2,3 terawatt in 2025. Om dit in perspectief te plaatsen: Dat is twee keer zoveel als het verbruik van elektriciteit van Frankrijk en Duitsland gezamenlijk.

"De wereld heeft het terawatt-tijdperk voor zonne-energie bereikt en zal de 2 terawatt bereiken binnen drie jaar. Particulieren, bedrijven en overheden wereldwijd erkennen de enorme potentie van de zon voor onafhankelijke energievoorziening, bescherming van het klimaat en verlichting van druk op energieprijzen. Het Europese terwatt tijdperk is binnen bereik en mogelijk met een ambitieus en vastbesloten EU-beleid voor zonne-energie", aldus Aristoteles Chantavas, president van SolarPower Europe.

Snelst groeiende duurzame energie
Zonne-energie is de snelst groeiende vorm van duurzame energie. Het vertegenwoordigt meer dan de helft van de 302 gigawatt aan globale capaciteit voor duurzame energie die in 2021 geïnstalleerd is. Met de 168 gigawatt die in 2021 werd geïnstalleerd is het verschil met de nummer twee, windkracht, meer dan 70 gigawatt. Sterker nog, het is meer dan alle andere duurzame bronnen van energie tezamen.

"Zonne-energie zit nog steeds in de lift. Het werd al erkend als een veelzijdig antwoord op de uitdagingen voor het klimaat. Nu wordt ook het geopolitieke belang op het wereldtoneel erkend. Geen enkele andere technologie voor energie kan zo snel worden uitgerold als zonne-energie", ziet Michael Schmela, directeur market intelligence bij SolarPower Europe

Europese impact
De Europese regio liet een groei zien van 33 procent, goed voor 31,8 gigawatt aan extra capaciteit. Die groei zal naar verwachting doorzetten. Van de 27 lidstaten zijn er 25 voornemens meer capaciteit te installeren in 2022. Naast de EU-klimaatdoelstellingen worden deze stappen in de transitie naar duurzame energie ook gedreven door de oorlog in Oekraïne. 

CEO van SolarPower, Walburga Hemetsberger, licht toe: "In het tumult van de oorlog in Oekraïne heeft de EU een hernieuwde focus op duurzame energie voor veiligheid in energie. We verwachten binnenkort het hernieuwde REPowerEU voorstel om de Europese afhankelijkheid van Russisch gas te verkleinen. Europa kan dit jaar 39 gigawatt aan zonne-energie installeren wat ten koste gaat van 4,57 miljard vierkante meter aan Russisch gas. De echte versnelling zal op de middellange termijn plaatsvinden met geplande installaties tot 100 gigawatt in 2025 en 1 terawatt in 2030."

Kleiner marktaandeel Azië
China bleef in 2021 marktleider met 14 procent groei en een record van 54,9 gigawatt aan nieuwe zonne-energie. Tweemaal zoveel als de nummer twee op de lijst, de Verenigde Staten, dat desondanks een indrukwekkende groei liet zien van 42 procent. India volgde als derde met 14,2 gigawatt aan nieuwe installaties.

De regio Azië-Pacific bleef hiermee marktleider met 56 procent van de nieuwe installaties. Een daling van 6 procent ten bate van het Amerikaanse continent en Europa die goed zijn voor respectievelijk 22 en 19 procent.

Zuid-Amerika
Zuid-Amerika liet over 2021 een toename van nieuwe installaties zien van 44 procent, goed voor 9,6 gigawatt aan nieuwe capaciteit. De vooruitzichten voor 2026 zijn dat dit toeneemt tot 30,8 gigawatt per jaar. Een andere verwachting is dat Brazilië binnen vijf jaar een van de vijf marktleiders op de wereldmarkt zal zijn met een capaciteit van 54 gigawatt.