Zonne-energie groeit wereldwijd sneller dan ooit

01.06.2023 Simone Tresoor

Zonne-energie groeit wereldwijd sneller dan ooit
©JA Solar

De wereldwijde capaciteit van duurzame energie groeit dit jaar naar verwachting met 440 gigawatt. Het is de grootste groei ooit, meldt het Internationaal Energieagentschap. De reden van de groei is te vinden in subsidies, hoge prijzen voor fossiele energie en het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland.

Eind dit jaar zal de wereldwijde capaciteit van zonne- en windenergie goed zijn voor 4.500 gigawatt. Dat is net zoveel als de totale energiecapaciteit van de Verenigde Staten en China samen.

India, China en de VS
De landen waar veel nieuwe capaciteit bijkomt zijn India, China en de VS. De sterkste groei zit in China. Dat land neemt ruim de helft van de nieuwe duurzame energieprojecten voor zijn rekening, zowel dit jaar als volgend jaar.

En dat zit hem vooral in de zonnepanelen. Van de duurzame capaciteit die er dit jaar wereldwijd bij komt, komt twee derde van zonne-energie. Oorzaak is onder meer de hoge stroomprijs waardoor veel particulieren zonnepanelen op hun dak leggen.

Ook het produceren van zonnepanelen gaat goed. IEA beweert dat de groei dusdanig hard gaat dat er in 2030 genoeg is om duurzame doelen te halen.