Zonnepanelen, dynamisch contract en een zwembad als batterij
09.07.2025 Gijs de Koning

Niet iedereen heeft de tijd en kennis om een huis volledig om te toveren tot een technologische hub waarin elke energiestroom zo goed mogelijk wordt benut. Iemand die wel de tijd en de kennis heeft om dit te doen is Jeroen Bakker, eigenaar van Jeroen.nl. Hij deelt zijn kennis graag met het bredere publiek om zo zijn steentje bij te dragen aan de energietransitie en om consumenten te helpen het kaf van het koren te scheiden. In een interview met Solar365 legt hij uit waar zijn passie en kennis voor dit onderwerp vandaan komen, en hoe zelfs een zwembad kan bijdragen aan het slim omgaan met zonne-energie.
Het overnemen van de domeinnaam Jeroen.nl was het startschot van Bakkers avontuur. “Tijdens een vakantie in Frankrijk lag ik nog even naast mijn dochter in bed, ze sliep al, te lurken. Ik kon Jeroen.nl overnemen. Binnen 15 minuten was het geregeld, echt een buitenkansje”, legt hij uit. Dat was in de zomer van 2023, het hoogtepunt van de toenemende complexiteit van de energiemarkt. Zijn eerste blogpost ging dan ook over wat een huishouden kan doen bij de negatieve uurprijzen.
Eigenlijk is er weinig veranderd sinds twee jaar geleden, stelt Bakker. Er is nog steeds een grote behoefte aan antwoorden op ingewikkelde vragen als: ‘hoe verhoog ik mijn eigen gebruik van mijn zonnepanelen?’, of ‘is een dynamisch energiecontract voor mijn situatie een goed idee?’. Bakkers antwoord is steevast, “dat ligt eraan”.
Dynamisch of niet?
Om huishoudens toch een idee te geven van of ze kosten kunnen besparen als ze overstappen op een dynamisch energiecontract heeft Bakker een online tool ontwikkeld. Via zijn website kunnen huishoudens een Excel (of csv) bestand uploaden met daarin data over hun verbruik van het afgelopen jaar. Op basis daarvan maakt Jeroen.nl automatisch een advies over de kosteneffectiviteit van een dynamisch energiecontract.
“Ik wil dat mensen snappen hoe het werkt. Want als je jouw verbruik kunt verplaatsen naar de goedkopere uren, kun je echt besparen. En nee, dat is niet voor iedereen. Het hangt volledig af van je gedrag, je huishouden, je apparatuur. Het ligt eraan. Altijd”, licht Bakker toe.
Bakker is zelf fan van de logica van het dynamische stroomcontract en begrijpt goed dat energieleveranciers geen geld geven voor opgewekte stroom die niets waard is op de energiemarkten. Daarbij stelt hij dat met de juiste interesse en een klein beetje handigheid heel veel bereikt kan worden. Bakker: “Ik hoop dat veel mensen gaan experimenteren met een dynamisch stroomcontract, en gewoon lekker vast blijven zitten voor gas. Dat is nog steeds het grootste deel van de rekening. Het aandeel stroom is relatief klein, daar kun je prima mee spelen. Daar val je je geen buil aan. Een stroom- en gas contract kan je namelijk los afsluiten, bij verschillende leveranciers.”
Het zwembad als energieproject
Een bijzonder voorbeeld van hoe Bakker data, techniek en duurzaamheid combineert, is zijn zwembadproject. “Ik vond het overdreven en decadent, een zwembad in de tuin,” bekent hij. “Maar als we het doen, dan doen we het duurzaam.” En dat deed hij.
Het zwembad wordt uitsluitend verwarmd met overcapaciteit van de ongeveer zestig zonnepanelen (oost, zuid, west) die hij op z’n dak heeft liggen. Bij overproductie worden eerst de batterijen opgeladen, daarna het zwembad en bij genoeg overcapaciteit ook een buffervat en boilervat. Is ook dat vol, dan wordt het vermogen van de zonnepaneel-omvormers geautomatiseerd teruggeschroefd in stapjes van 10 procent.
Maar Bakker ging verder. Hij koppelde het zwembad aan zijn bestaande grondbronnen (150 meter diep), waardoor overtollige warmte in de zomer in de bodem wordt opgeslagen. In de winter gebruikt de warmtepomp het extra verwarmde water om efficiënter water voor verwarming en tapwater te verwarmen. “Een soort thermische batterij, met heel veel verliezen, maar wél functioneel denk ik,” zegt hij trots. Het systeem is pas sinds begin juni in gebruik, maar eerste metingen laten al zien dat de bodem meetbaar opwarmt.
Op zijn website is het mogelijk om alle gegevens van het zwembad live bij te houden.
De rol van installateurs
Bakker ziet zelf ook in dat het niet voor iedereen is weggelegd om aan de gang te gaan met huisautomatisering en energiecontracten om op een duurzame manier het energieverbruik te verlagen of zelfconsumptie te verhogen. Zijn platform biedt hierbij de nodige handvaten, maar in de ideale wereld zouden installateurs ook een deel van deze verantwoordelijkheid op zich kunnen nemen: “Heel veel installateurs kunnen prima installeren maar hebben geen idee van huisautomatisering of van dynamische stroomprijzen. Terwijl het juist om die samenhang gaat.”
Voor installateurs ligt er ook een rol. “Ze zouden verder kunnen kijken dan hun eigen vakgebied, het lijntje met andere vakgebieden is flinterdun. Installeer bijvoorbeeld standaard een P1 meter als je toch al in huis bezig bent. Zo krijgen klanten handige inzichten in verbruikspatronen. Op basis van gepersonaliseerde data kunnen bedrijven ijzersterkte adviezen geven waar consumenten écht iets aan hebben.”
Volgens Bakker gaat er veel veranderen. Hij verwacht een grotere rol voor thuisbatterijen, oost-west georiënteerde zonnepanelen, en vooral slimme, regelbare omvormers. “Automatisering is cruciaal. Je moet geen werk hebben aan je systeem. Het moet voor jou werken.”