Zonnepanelen met aanstuurbaar opslagsysteem als subsidieloze businesscase

03.01.2022 Jan de Wit

Zonnepanelen met aanstuurbaar opslagsysteem als subsidieloze businesscase
©Bliq

Zonnepanelen, batterijen, dat kan en moet slimmer, zo luidde het seminar van Peter Desmet, CEO van Solarclarity en Bliq, op Huis & Energie. Hierin brak hij een lans voor het aansturen van zonne-energiesystemen. Volgens hem “noodzakelijk” om zonne-energie een dominante factor in de energiemix te maken.

De afgelopen jaren hebben consumenten in toenemende mate zonnepanelen aangeschaft, waardoor zonne-energie ook een steeds belangrijkere factor wordt in de energiemix. Maar, zo pleit Desmet, om deze groeiende hoeveelheid zonnestroom in het energiesysteem te brengen, zal de consument vaker een ander type zonne-energiesysteem moeten aanschaffen.

“De subsidieregelingen voor zonnepanelen en zonnestroom worden langzaam afgebouwd”, zo ziet hij. “Dat is volgens mij de juiste ontwikkeling. Je kunt niet voor altijd afhankelijk blijven van subsidie in je businesscase. Daarom moet de consument nu al nadenken over accu- en batterijsystemen in zijn zonne-energiesysteem.”

In Vlaanderen werd de salderingsregeling (terugdraaiende teller) van de een op de andere dag afgeschaft. Hierdoor stagneerde de verkoop van zonnepanelen in eerste instantie, maar herstelde deze zich door de introductie van energieopslag in de Vlaamse businesscase.

Lees ook: Vlaamse ondernemers komen zelf met alternatief voor de terugdraaiende teller

Zonne-energiesystemen laten draaien met dagprogramma’s
“De elektriciteitsprijzen stijgen, zonnepanelen worden goedkoper en de opslagtechnieken is volwassen. Daarom zijn we in Vlaanderen met Bliq gekomen”, vertelt Desmet. Zonnepanelen in combinatie met aanstuurbare accu- en batterijsystemen.

“Wij willen niet alleen zien wat er gebeurt met de elektriciteit in huis, maar we willen ook de batterijen en omvormers gaan aansturen. Zo voorkom je netspanning en kan je eigen capaciteit hoog gehouden worden op de momenten dat het net vol zit.”

Op een later moment kan de consument dan kiezen of het de zonnestroom alsnog zelf wil inzetten óf goedkopen tegen een gunstigere prijs. Op piekmomenten wordt het immers steeds minder rendabel om stroom terug te leveren aan het net.

“Met Bliq kun je ook de day-ahead energy market op”, legt Desmet uit. Hierop kunnen marktpartijen zich committeren aan het kopen of verkopen van stroom voor de volgende dag. Deze markt is opgetuigd om vraag en aanbod meer gelijk te trekken en om zo prijsvolatiliteit te voorkomen.

“Bliq heeft daarom drie datastromen: kopen, verkopen en opwekken”, aldus Desmet. “Hiermee kun je een dagprogramma maken om je huis zo aantrekkelijk mogelijk voor jou om te laten gaan met zonne-energie. Het enige wat je nodig hebt is een slimme meter.”

Hiermee kun je volgens hem de terugverdientijd van een zonne-energiesysteem “halveren”, behalve dat het ook meer zelfbeschikking biedt. “Zo kun je ook op ‘sombere’ dagen profijt hebben van zonnepanelen.”

‘Als je slim aanstuurt ben je nu al rendabeler’
Hoewel Desmet niet verwacht dat de salderingsregeling zo abrupt zal worden afgeschaft als in Vlaanderen, ziet hij de regeling ook geen lange toekomst meer beschoren. Het elektriciteitsnetwerk raakt zwaar overbelast en zonnepanelen kunnen niet zomaar meer worden aangesloten op het net. Laat staan in grote mate terugleveren.

“Eigenlijk had de markt gelijk met slimme zonne-energiesystemen moeten komen, maar eerder was het besef niet zo sterk dat de netcapaciteit eindig zou zijn. Consumenten zijn het niet gewend om niet aangesloten te kunnen worden en gaan daarom naar oplossingen kijken. Bliq is Vlaanderen al sterk op gang gekomen, we merken dat de consument er klaar voor is.”

Om de consument hierin tegemoet te komen en de businesscase van Bliq te versterken werd besloten om het systeem merkonafhankelijk te laten werken. “Als we wat willen met al dat vermogen, dan moeten we dat niet aan een merk hangen”, stelt Desmet.

“Over het algemeen wordt gezegd dat zonne-energiesystemen met energieopslag nog niet uitkunnen, maar dat is omdat die nu nog standaard gekoppeld zijn aan de piekmomenten in vraag en aanbod. Als je die slim gaat aansturen ben je nu al rendabeler.”