Zonnepanelen vermomd als Romeinse tegels in Pompeii
22.06.2023 Simone Tresoor

Elk jaar bezoeken 3,5 miljoen toeristen de ruïnes van Pompeii. De Romeinse stad werd 79 jaar na Christus begraven door de uitbarsting van de Vesuvius. De inwoners werden levend begraven onder het lava.
Maar ook in dit levende monument hebben ze elektriciteit nodig. Bijvoorbeeld voor de bliksemafleiders en om de fresco’s te verlichten. Conventionele methoden om stroom te leveren aan het openlucht museum zijn nu niet bepaald degene die in het tijdsbeeld passen. Palen en kabels zouden het ontsieren.
Onzichtbare zonnepanelen
Vandaar is er nu voor ‘best of both worlds’ gekozen. Gratis stroom én esthetisch verantwoord. Vanaf nu zijn de oude Romeinse ruïnes in Pompeii uitgerust met onzichtbare zonnepanelen.
De innovatieve panelen lijken precies op de terracottategels die door de Romeinen werden gebruikt. Ze gaan volledig op in de achtergrond door traditionele materialen na te bootsen. Zo werden ze geïnstalleerd op het Huis van Cerere, op een thermopolium
- een soort Romeinse snackbar - en op het Huis van de Vettii.
Ook in Alkmaar
Dezelfde panelen worden gebruikt in de historische Portugese stad Evora. Waar je ook bent in de stad, doordat het gelegen is op een heuvel zijn bijna alle daken zichtbaar. Maar ook in Rome en ons eigen Alkmaar liggen de panelen.
De onzichtbare zonnepanelen worden gemaakt door het familiebedrijf Dyaqua uit het kleine Italiaanse stadje Camiusano Vicentino.