“De CEO die poseert op een paneel doet het niet voor duurzaamheid maar voor het geld”

04.05.2021 Joyce Beuken

“De CEO die poseert op een paneel doet het niet voor duurzaamheid maar voor het geld”

Voor de consument is het misschien entertainend, maar de vakman kan zich er groen en geel aan ergeren: foto’s van mensen die met beide voeten op een paneel staan. Want waar het een triomfantelijk beeld oplevert, weten ingewijden dat dit enorm slecht is voor je paneel en hem zelfs onbruikbaar kan maken.

Naast foto’s van lachende CEO’s bovenop panelen, zitten er nog een hoop andere veelvoorkomende ongelukjes in een klein hoekje te wachten. Ingewijden Dennis van der Meij & Allart de Jong vertellen over onhandige acties die helaas (nog) niet zeldzaam zijn in de solarsector.

Fragiel

Dennis van der Meij is solarengineer bij Indutecc Renewable Solutions, een bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met projectbegeleiding en kennisverspreiding. Hij ergert zich groen en geel aan alle schade die ontstaan als gevolg van onvoorzichtig gedrag op daken. “Wat we voornamelijk zien is een tekort aan besef van waar een paneel uit bestaat en hoe fragiel deze is. We zien een laagje glas met een cel erin en hebben niet door hoe snel een scheurtje kan ontstaan.”

Ook Allart de Jong, algemeen directeur van Omega Energietechniek, ziet dat de kwetsbaarheid van PV-materialen wordt onderschat. “Sillicium is heel breekbaar. Het gewicht van een persoon kan er makkelijk voor zorgen dat er scheurtjes ontstaan in de cellen. Bij een gescheurde cel daalt de opbrengst en ook het risico op brand neemt wat toe.”

Mijlenver van werkelijkheid

De markt explodeert waardoor de loodgieter nu ook panelen installeert, meent Van Der Meij. “Maar ook CEO’s zie je liggend op panelen op de foto staan. Als je dát al niet weet, sta je mijlen ver van de werkelijkheid. Dan ben je toch alleen maar bezig met geld verdienen en niet met duurzaamheid?”

Op het moment dat je je panelen laat monteren of schoonmaken, is het het beste om dit proces goed te blijven monitoren en fouten direct te melden, achteraf kan je hier namelijk niets meer mee, waarschuwt Van Der Meij. Op lange termijn kan je bijna niet aantonen dat microcracks door het montageteam, een hagelbui, een pakket sneeuw of de erop liggende CEO zijn ontstaan.

Van Der Meij geeft als tip het inschakelen van een gespecialiseerde schoonmaker, en die hoeft niet perse menselijk te zijn: “Je kan je panelen tegenwoordig ook laten schoonmaken door een daar toe geprogrammeerde robot. Neem hiervoor altijd contact op met een gespecialiseerd bedrijf en vraag naar de veiligheidsprotocollen en werkomschrijvingen.”

Geit is leuk maar gevaarlijk

Doordat dubbelfuncties momenteel hevig gestimuleerd worden zie je steeds vaker panelen terug in het weiland. De bekabeling hangt hier vaak los onder en dat is gevaarlijk, stelt De Jong. “Er kan druk op die bekabeling komen te staan als vogels hier bijvoorbeeld op gaan zitten.” Andere dieren vormen ook een gevaar voor panelen. Een enthousiaste geit die op een paneel springt, dat ziet er natuurlijk heel leuk uit, maar dat zorgt geheid voor beschadiging.

Ook panelen op water lijken een goede uitkomst met voordelen ten opzichte van het land. “Maar ik denk dat je je wel voor kunt stellen dat een paneel dat is volgepoept door meeuwen een veel lager rendement heeft.” Het is een probleem dat je niet makkelijk tegengaat, meent de Jong. “Je kunt ze moeilijk afschieten.”

Van scheurtje tot brand

In een zanderige omgeving kan het rendement lager uitvallen door bedekking met korrels. Een hagelbui met flinke stenen kan microscheurtjes veroorzaken, maar ook een stevige rukwind zorgt voor beschadiging. “Panelen liggen maar liefst 25 jaar in sneeuw, zon en regen. Dat eist wel zijn tol, ja.”

Bij agrarische toepassing van een zonnesysteem worden nog vaak dezelfde fouten gemaakt, stelt de Jong. Zo komt het vaak voor dat er geen aardlekschakelaar aanwezig is. “Dit is een belangrijk gegeven dat vaak wordt genegeerd. Maar ook vergeet men dat een boerderij een stoffige en vochtige omgeving kan zijn, wat voor vonkjes zou kunnen zorgen.”

Het zijn maar enkele voorbeelden van kleine fouten met een grote impact die zich in een hoekje verschuilen en vaker voorkomen dan nodig is. Niemand kan het 100% goed doen. Als je het verschil tussen een zonnepaneel en een deurmat maar kunt onthouden.