Sneller en veiliger werken met software

18 januari 2023

Sneller en veiliger werken met software

Vlutters Tools & Safety gebruikt nieuwe software waarmee daken realtime en op afstand kunnen worden geinspecteerd voor de installatie van zonnepanelen. Dat is een stuk veiliger en efficiënter.

Het Bouwbesluit 2012 was en is helder: je moet voorzieningen treffen voor de veiligheid. Ook op het dak. Dat was even wennen. Veiligheid is tegelijk in de hele maatschappij een issue geworden.  “Je ziet nu dat de sector het ook echt zelf wil”, stelt manager John van der Haak van Vlutters Tools & Safety vast. “De roep om veiliger te werken op het dak, die hebben wij vertaald naar een specialisme in veiligheid. En daarin zetten we nu een revolutionaire stap.”

Minder werk voor meer veiligheid
“Hoe doen we dat? We zetten vanaf nu een nieuwe software in met Live View in voor professionals. In ‘realtime’ zien zij Nederland van boven en natuurlijk hebben ze ook een ‘Streetview’ modus, dus zie je ook alles vanaf de begane grond. Dat klinkt bekend, alleen kun je met deze nieuwe software veel meer dan alleen kijken. Je kunt als licentiehouder echt overal komen, je kunt alles betrouwbaar opmeten – ook de hoogte van het dak vanaf de grond – en heel belangrijk: de beelden zijn live of bijna live.”

Veiligheid voor een lagere prijs
“De toepassingen zijn daardoor geweldig. Voor de dakenbranche betekent het dat we veel sneller en tegen lagere kosten een gedetailleerde veiligheidsofferte kunnen opstellen. Want we hoeven per projectlocatie niet meer op bezoek, we hoeven niet meer de ladders en trappen op en af. We hoeven niet meer langdurig op locatie te meten en te fotograferen. Een tekening is handig, maar vanachter de computer hebben wij eigenlijk alleen een adres nodig om informatie binnen te krijgen over de maatvoering, over de actuele situatie van het dak en om foto’s te maken die direct bruikbaar zijn voor een gedegen veiligheidsadvies.”

Geen verrassingen op het dak
“Vervelende verrassingen ben je dan al voor. Want vaak tref je bij een dakrenovatie opeens nieuwe solar-panelen aan, soms helemaal tot de dakrand gelegd. En dat op een dak dat volgens reguliere Google maps-foto’s van een jaar geleden nog leeg was! Voor de opbrengst van zonnestroom is het geweldig, maar voor de veiligheid bepaald niet.”

Sprong vooruit
“Het gaat zo hard met die ontwikkeling, je moet simpelweg echt actuele informatie hebben. En laten we niet vergeten dat er ook nog eens in hoog tempo warmtepompen, groendaken en airco’s op daken geplaatst worden, en dat alles moet ook jaarlijks worden onderhouden. Er gebeurt steeds meer op daken en er komen steeds meer verschillende mensen op daken: van dakdekker, tot elektriciens en hovenier. Je mag er niet meer vanuit gaan dat het dak leeg is. Dat is waarom wij deze sprong vooruit maken. Google Earth Live stelt ons in staat om alles sneller te doen, van advies tot en met installatie en herkeuring.” De faalkosten worden hierdoor significant omlaag gebracht doordat de praktijk veel beter op de theorie aansluit.

Dit artikel is 18 januari 2023 geplaatst door: Soprema NL BV / Vlutters Tools & Safety