‘Consument kijkt niet alleen meer naar opwek maar naar energiesysteem als geheel’

01.04.2022 Joyce Beuken

‘Consument kijkt niet alleen meer naar opwek maar naar energiesysteem als geheel’

Dit interview is verschenen in het Nationaal Solar Trendrapport 2022. Het rapport is hier te downloaden.

Het in Israël-gevestigde SolarEdge levert alle belangrijke oplossingen voor een optimaal werkend PV-systeem, van Power Optimizers tot omvormers, tot softwareoplossingen voor monitoring op paneelniveau. We kijken terug en blikken vooruit met Amit Larom, VP & Regional Manager West-Europa.

Hoe gaat  het met de PV-sector in Europa?
“2021 was voor SolarEdge een goed jaar. Europa heeft een mooie groei doorgemaakt, beter dan dat we hadden verwacht. Ook voor Nederland was dit een goed jaar, maar het tempo van de groei lag lager dan in andere landen. Er is sprake van enkele uitdagingen in de markt die om specifieke oplossingen vragen. Zo kampt Nederland met problemen met de netaansluiting, waardoor minder projecten uitgevoerd worden. Dit resulteert in een toenemend aantal aanbieders van PV-systemen die met elkaar concurreren voor dezelfde projecten.

De netwerkcongestieproblematiek die zich in Nederland voordoet is vrij uniek. Wel zien we dit ook in Polen gebeuren, maar dan met als reden dat het stroomnet daar flink verouderd begint te raken. Daar is het overigens nog niet een probleem, meer een onderwerp van gesprek.”

Hoe deed Nederland het ten opzichte van andere landen?
“Andere Westerse markten zijn verder gevorderd op het gebied van zelfconsumptie, zoals de Vlaamse markt. Nederland loopt daarop achter door nog altijd meer te focussen op opwek, vanwege de salderingsmogelijkheid. Nederlanders zijn dus nog geen prosumers, zoals wij dat noemen. Het woord ‘prosumer’ is een combinatie van producer en consumer.

Wel zien we de informatiebehoefte naar energieopslag groeien. Eigenaren van zonne-energiesystemen stellen vaker de vraag hoe de zelfopgewekte energie efficiënter benut kan worden. De consument kijkt dus steeds meer naar een energiesysteem als geheel dan enkel het onderdeel opwek.

Bij SolarEdge spelen we in op deze trend met de introductie van SolarEdge Home, een compleet beheersysteem voor slimme energie in huis. Dit zonne-energiesysteem bewaakt, controleert en stuurt – dynamisch en in real-time – de productie, het verbruik en de opslag van energie in huis. Daarbij zorgt het systeem er uiteraard voor dat de netaansluiting minimaal wordt aangesproken. We hebben alles in ons portfolio, van opslag (batterijen), tot smart devices (zoals de slimme warmwater-controller), maar ook slimme zonnepanelen die de opwek van zonne-energie optimaliseren. We introduceren nu een EV-lader met de mogelijkheid om de oplaadtijd van elektrische voertuigen te optimaliseren.

Hoe zou zelfconsumptie interessanter gemaakt kunnen worden?
“De invoering van een incentive om over te gaan op opslag zou een mogelijkheid kunnen zijn. Het salderen verminderen is goed, maar een stimulans creëren is beter. Mensen die het geld hebben, investeren immers al in opslag. Voor anderen kan een financiële prikkel doorslaggevend zijn in de keuze voor een thuisbatterij om opslag mogelijk te maken. Dit zal helpen om de markt voor te lichten over opslag en zelfconsumptie.

Kunstmatige intelligentie kan zelfconsumptie verder aantrekkelijk maken. AI kan de juiste beslissingen voor je nemen. Hoe laat de verwarming aan moet worden gezet, of hoe laat de auto op- of ontladen moet worden. We gaan richting software die in staat is om de beste beslissing voor de prosumer te nemen.”

SolarEdge neemt deel aan de vakbeurs Solar Solutions International. Bezoek hen op stand C7 en K13.