‘Nederland staat voor een nieuwe fase in energieontwikkeling’

02.05.2022 Simone Tresoor

‘Nederland staat voor een nieuwe fase in energieontwikkeling’

Op Solar Solutions International zoemde het van de drukte in de SolarEdge-stand. Solar365 sprak met Amit Larom, vicepresident en general manager van West-Europa van SolarEdge, over de nieuwe fase in energieontwikkeling waar de Nederlanders voor staan en hoe SolarEdge ze daarbij kan helpen.

”Ruim een half jaar geleden stond SolarEdge ook op Solar Solutions International, maar wie had kunnen bedenken dat de wereld in zo’n korte tijd zo zou veranderen. Inmiddels zijn ook de Nederlanders die nog niet zo erg bezig waren met het verduurzamen van hun woning en hun afhankelijkheid van aardgas ook wakker geschud. Iedereen is zich nu bewust dat afwachten geen optie is. Er moeten stappen worden gezet om onafhankelijker te worden in energieverbruik”, aldus Larom.

Complete lijn van slimme residentiële oplossingen
De Nederlandse markt gaat een nieuwe fase in waarbij onafhankelijkheid van het energiesysteem een zeer grote rol gaat innemen. Het afbouwen van de salderingsregeling staat om de hoek en de ontwikkelingen door de toestand in de wereld en het doordringen van het IPCC-rapport na een zomer vol klimaatgeweld schudt iedereen wakker.

SolarEdge is meer dan klaar voor deze ontwikkeling met hun volledige end-to-endlijn aan slimme energie-oplossingen die ons leven voorziet van zonne-energie, geschikt voor zowel eenfasige als driefasige systemen. ”Als we een ding zeker weten, is het dat de huiseigenaar geen gedoe wil. Hij wil volledig ontzorgd worden en gemakkelijk zijn energiesysteem kunnen monitoren. Dat is mogelijk met onze complete lijn van slimme residentiële oplossingen, die draadloos zonne-energieverbruik, batterijopslag en planningsbeslissingen in huis synchroniseert”, vertelt Larom.

Energieverbruik optimaliseren
Hoe gemakkelijk wil je het hebben? Het bedrijf heeft alles wat een huishouden nodig kan hebben om het energieverbruik in huis te maximaliseren en zo besparingen te realiseren: omvormers, warm water controllers, EV-laders, thuisbatterijen, slimme schakelaars en contactdozen en een handige app om alles vanaf telefoon of tablet te monitoren om zodoende het energieverbruik te optimaliseren.

‘De Nederlander is aan zet en ik weet zeker dat het komende jaar grote stappen worden gemaakt’

De SolarEdge thuisbatterij levert hoge totale systeemprestaties met tot 94,5 procent round-trip efficiëntie om stroom te leveren waar en wanneer het nodig is en met langere perioden van back-up. De batterij is DC-gekoppeld, wat ervoor zorgt dat meer geproduceerde energie beschikbaar komt voor opslag. De batterijen zijn stapelbaar en kunnen zowel binnen als buiten aan de muur of op de vloer worden gemonteerd.

EV-laders
Verder heeft het bedrijf zijn productaanbod uitgebreid met de lancering van een EV-lader. Met de stijgende elektriciteitskosten en de toenemende vraag naar CO2-neutrale alternatieven, is het fijn dat de lader automatisch gebruik maakt van de zonne-energie die beschikbaar is. Zo kunnen eindgebruikers gemakkelijk thuis hun elektrische auto opladen met voordelige en hernieuwbare energie. Handig is ook de geïntegreerde zes meter lange EV-laadkabel met type 2-connector. De EV-lader is eenvoudig te installeren en integreert naadloos met het SolarEdge Home-ecosysteem, zodat huiseigenaren alle huishoudelijke energie kunnen controleren en optimaliseren via de app.

Met de lancering van de s-serie Power Optimizers gaat SolarEdge van vlamboogdetectie en -onderbreking naar vlamboogpreventie. Hierdoor worden thermische afwijkingen op connectorniveau waargenomen in plaats van dat ze pas op stringniveau worden gedetecteerd. Zo maximaliseren ze de veiligheid en de energieproductie van het zonnepanelensysteem. Installateurs worden naar de exacte locatie in het systeem geleid, wat een aanzienlijke besparing op onderhoudstijd oplevert.

Larom: ”De Nederlander is aan zet en ik weet zeker dat het komende jaar grote stappen worden gemaakt. SolarEdge is er meer dan klaar voor en blijft investeren om aan de energiebehoefte in de toekomst te kunnen voldoen.”