‘Onze camouflagepanelen zijn groener dan groen’

19.10.2022 Simone Tresoor

‘Onze camouflagepanelen zijn groener dan groen’

In het Drentse Roden maakt het bedrijf Elsun zonnepanelen. En vanaf eind dit jaar zijn die groener dan groen vertellen Jakob Jan Dijksterhuis, productie- en verkoopmanager, en Fokko van der Heide, productontwerper, van het bedrijf.

Bij het plaatsen van grote hoeveelheden PV in veldopstellingen of bijvoorbeeld op geluidswallen of andere in het oog springende plekken stuit men vaak op weerstand. Horizon- of landschapsvervuiling zijn woorden die dan vaak genoemd worden. Dat kan anders dachten ze bij Elsun.

Camouflage
Elsun bedacht daarvoor de Elsun GB Green zonnepanelen. Deze panelen vallen nauwelijks op door de groene camouflage kleuren. Het groene zonnepaneel is daadwerkelijk groen en past hierdoor beter in het landschap. Ze gaan op in de omgeving en zijn hierdoor zeer geschikt om te plaatsen op in het oog springende plekken waar zwarte panelen niet met gejuich ontvangen worden.

Specificaties
Het glas van dit zonnepaneel wordt bedrukt met een groene afbeelding. Om zo veel mogelijk vermogen op te wekken wordt gebruik gemaakt van ronde stipjes om de afbeelding vorm te geven. Het vermogen van de Elsun GB Green is 200 wattpiek. De afmetingen zijn 1.625, bij 989, bij 35 millimeter, dit betekent dat de opbrengst per vierkante meter meer dan 120 wattpiek is. Er wordt gebruik gemaakt van dun glas van 2,8 millimeter, wat betekent dat de panelen slechts 15,6 kilo wegen en daardoor ARBO-vriendelijk zijn voor de installateur. De panelen kunnen verticaal, horizontaal of onder een kleine hoek worden geplaatst.

De achterzijde bestaat uit een hoogwaardige backsheet. Ook wordt er POE-folie gebruikt zoals in alle Elsun zonnepanelen. Tussen de lagen bevinden zich de PERC-zonnecellen. Door de combinatie van het geharde glas, de folie én de energieke PERC-zonnecellen wordt er meer zonne-energie omgezet in stroom. Er wordt gebruik gemaakt van een antireflectie-coating en de busbars zijn nagenoeg onzichtbaar om zo het paneel nog meer te laten opgaan in het landschap.

Vooral geschikt voor gemeenten, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat
“Onze zonnepanelen zijn zeer geschikt om grotere veldprojecten beter te laten integreren in het landschap”, vertelt Dijksterhuis. “Een heel groen zonnepark wordt waarschijnlijk te kostbaar, maar men kan er wel voor kiezen de buitenste randen, waar men het eerste tegenaan kijkt, groen te maken. Denk ook aan kleinere projecten waar direct tegenaan wordt gekeken, zoals kleine veldopstellingen, langs heggen, schuttingen, slootwallen of langs een geluidswal. Wij denken dan aan projecten van gemeenten, provincies, waterschappen of Rijkswaterstaat.”

Van der Heide: “Als er een print over een zonnepaneel wordt geplaatst is er uiteraard sprake van opbrengstverlies. Momenteel wordt er nog gesleuteld aan de diameters van de stippen op het paneel. Dit om het paneel zijn optimale groene uitstraling te geven én het opbrengstverlies te beperken tot rond de twintig procent.”