‘Wij verhandelen stroom op een slimme manier’

25.05.2021 Simone Tresoor

‘Wij verhandelen stroom op een slimme manier’

Stel: je hebt een behoorlijk aantal zonnepanelen, in elk geval meer dan 200 stuks, en je wil daar zoveel mogelijk aan verdienen terwijl je er zo min mogelijk naar om hoeft te kijken, dan is het een goed idee eens kennis te maken met Edmij. Jeffrey Bartels, mede-eigenaar van het bedrijf dat zich energie- en dataspecialist noemt: “Wij voorspellen jouw energieverbruik en -productie én we helpen je om slim energie te verhandelen: direct op de markt of onderling met een duurzame partner.”

Bartels: “Marktpartijen zoals Edmij, verhandelen stroom voordat die stroom daadwerkelijke geleverd is. Dat doen we één dag voor de productie op de European Power Exchange (EPEX) day ahead-markt. Om te bepalen hoeveel stroom wij kunnen verkopen maken wij dagelijkse een voorspelling van de lokale productie. Dat begint met een voorspelling van het weer door onze meteoroloog. Onze data-analisten maken op basis van algoritmes kWh-voorspellingen voor specifieke locaties. In de praktijk komen de voorspellingen heel dicht bij de werkelijke productie, maar je snapt, niets is zo veranderlijk als het weer. Uiteindelijk is er een verschil tussen hetgeen wij verkocht hebben op de EPEX day ahead-markt en wat de klant uiteindelijk produceert. Dat heet onbalans en dat kost in principe geld.”

‘Door onbalanskosten te verlagen, verhogen wij de netto-opbrengst’
Op de EPEX intraday-markt verhandelt Edmij stroom op de dag van productie zelf, dat kan tot vijf minuten voor het moment van levering van de elektriciteit. Deze intraday-markt biedt de mogelijkheid om handelsposities die zij één dag van tevoren hebben ingenomen nog te veranderen. Bij meer zon dan verwacht en dus meer productie, verkopen ze die stroom alsnog wanneer er verwacht wordt dat de onbalansprijs lager is. Minder zon? Dan kopen ze de op de day ahead-markt verkochte stroom terug als ze verwachten dat de onbalansprijs hoger is. Edmij verhandelde in 2020 70.000 MWh op deze markt. “Logisch, want wij verhandelen steeds meer zonnestroom voor onze klanten. Met intraday-handel verhogen wij de netto-opbrengst”, vertelt Bartels.

‘We zijn energieleverancier nieuwe stijl en we helpen Tennet het net te balanceren’

Bartels vervolgt: “Wij rekenen altijd marktprijzen, en die rekenen we een op een door. Dus het maakt ons, in tegenstelling tot energiebedrijven, niet uit of we de stroom leveren op de markt of rechtstreeks leveren aan de gebruiker. Onze vergoeding halen wij uit de dienstverlening en dat is een vergoeding per MWh. We houden de waardeketen kort: we zijn energieleverancier, programma-verantwoordelijke partij, we zijn zelf lid van EPEX en we helpen de netbeheerders congestie te voorkomen en het Nederlandse net te balanceren.”

Algoritmes voorspellen de opbrengst
De SDE-subsidies die zonnestroomproducenten krijgen zijn afhankelijk van de EPEX-prijs. Die producenten willen vaak op EPEX handelen. Edmij heeft voor deze markt algoritmes gemaakt die per locatie kunnen voorspellen hoeveel er gaat worden opgewekt. Ze proberen, om onbalans te voorkomen, zo goed mogelijk te voorspellen en overwegen na de verkoopbeslissing continue of de handelsposities aangepast moeten worden. Misschien is het toch niet zo zonnig en is het verstandig stroom terug te kopen of is het juist zonniger dan de day ahead voorspelt en is het beter om extra te verkopen. De intraday-markt van Edmij leidt uiteindelijk tot een stuk hogere prijzen dan de forfaitaire EPEX day ahead-prijzen waarmee de SDE rekent.

‘Onze klanten zijn allemaal ondernemende mensen’
Voor welke duurzame producenten zijn jullie interessant? Bartels legt uit: “Wij werken vooral voor grote duurzame exploitanten. Dan moet je denken aan klanten met zonneweiden, daken bij grote logistieke bedrijven, maar ook laadpaalexploitanten, vastgoedbedrijven en agrariërs behoren tot onze klanten. Voor klanten die zelf hun stroom verbruiken zijn we ook een interessante optie, omdat we voor hen stroom kunnen inkopen op momenten dat de prijs zo laag mogelijk is en dan draaien hun machines lekker goedkoop op groenere stroom. De gemene deler van onze klanten is dat het allemaal ondernemende mensen zijn die het leuk vinden om hun kennis te combineren met onze kennis over de energiemarkt. Ze hoeven niets extra’s te doen maar meedenken levert altijd winst op en die realiseren wij dan voor ze.”

Op 4 juni kun je deel twee lezen over dit interessante onderwerp. Dan behandelen wij curtailment.