‘Puzzelen tot het past’ – Wouter Versluis gaat uitdagingen op het dak aan

27.04.2021 | Actueel Joyce Beuken

‘Puzzelen tot het past’ – Wouter Versluis gaat uitdagingen op het dak aan

Op het dak van een nieuwbouw pand komen steeds meer installaties. Vaak wordt gedacht aan veel zonnepanelen. Maar wat als je dak daar te klein voor lijkt? Houdt het dan op? Niet als het aan Wouter Versluis ligt. Met zijn bedrijf Etenergy gaat hij verschillende uitdagingen aan. “Wat andere bedrijven niet aandurven, doen wij alsnog.”

Architecturale uitspattingen zorgen voor een mooi straatbeeld, maar kunnen in veel gevallen ook een doorn in het oog zijn voor de duurzaamheid van de gebouwde omgeving. Ook een normaal dak is al snel te klein voor de gewenste doelstelling. Versluis ziet vaak gebeuren dat er bij een grootschalige renovatie een doel wordt gesteld dat vervolgens te snel wordt weggestreept als zijnde ‘niet haalbaar’.

Puzzelen
Het probleem is volgens Versluis met name dat er bij grote renovatieprojecten heel groot wordt ingezet, waardoor de uitvoerende partijen als het ware afgeschrikt worden. “De gemeente wil een project energieneutraal kunnen opleveren bijvoorbeeld. Er wordt een doel vastgesteld van 50.000 Wp. Een aannemer legt dit bij de installateur, die vervolgens berekent dat er maximaal 35.000 Wp zal kunnen worden opgewekt. Soms is de blik te beperkt, ook qua materialen en gereedschappen. Wat je dan eigenlijk moet willen doen, is puzzelen tot het lukt.”

Tot de millimeter nauwkeurig
Kleine daken vormen een uitdaging, maar zijn niet onmogelijk te benutten, vervolgt Versluis. Als voorbeeld noemt hij de daklozenopvang in Den Haag. “Dit dak leek te klein voor het benodigde vermogen om het project rendabel te maken. Maar na veel puzzelen was het een haalbaar plan.” Zo moest er worden uitgeweken naar portrait-plaatsing van de panelen, in plaats van de gebruikelijke landscape-plaatsing. Versluis maakte het plan tot op de millimeter nauwkeurig.

Opschalen
Momenteel werkt Versluis in Purmerend mee aan een nieuwbouwproject. Woningcorporaties worden gedwongen om zo duurzaam mogelijk op te leveren, maar zeker bij appartementen is dat haast onhaalbaar. De eisen worden steeds strenger. Het vereiste aandeel aan PV is de laatste jaren met maar liefst 30% gestegen. De ontwikkelaar van het nieuwbouwproject in Purmerend wilde in eerste instantie 36 kWp aan PV op het dak, maar dit werd opgeschaald tot 45 kWp.

Groot netwerk helpt
Versluis is niet vies van een uitdaging. Na heel wat gepuzzel werd er een tekening op papier gezet die 100% nauwkeurig zou moeten worden nagebouwd. “De laatste jaren zijn de afmetingen van panelen heel erg veranderd. Dat heeft eigenlijk alleen maar in mijn voordeel gewerkt: hierdoor is er veel meer mogelijk.”

Installateurs werken vaak met één of twee groothandels samen. “Omdat ik lange tijd als inkoper/algemeen directeur heb gewerkt bij Navetto, ben ik bekend met een breed scala aan producten en heb ik goed contact met verschillende leveranciers. Er zijn zoveel soorten en maten op de markt dat er voor ieder dak wel een oplossing te vinden is. Montagesystemen zijn er veelal in standaardmaten. Als ik ergens niet uit kom, heb ik gelukkig een groot netwerk waar ik een heel eind mee kom.”

Vijf verschillende panelen
Het komt niet voor dat één dak belegd is met verschillende panelen, met name omdat de aansluiting op bijvoorbeeld de omvormer dat bemoeilijkt.  Wel is het binnen het project in Purmerend zo dat er zo’n vijf verschillende panelen worden gebruikt voor verschillende daken in dezelfde straat, afhankelijk van wat de beste uitkomst is.

zonnepaneelzonnedakprobleemoplossingruimtegebruiketenergyruimtezonnedakenresidentieel

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Introductie tot Solar Monkey

Logo Solar Monkey
25 oktober 2022 - 30 april 2023

Solar Monkey

Lees verder

Training: Basis Installatietraining FlatFix

Logo Esdec
6 december 2022
13:00 - 16:00
Esdec Innovation Center

Esdec

Lees verder

Webinar: Webinar Smart Energy Community: de kansen voor slimme energiediensten binnen kantoorgebouwen

6 december 2022
15.00-16.15 uur
Online

TKI Urban Energy

Lees verder

Seminar: Esdec Calculator training

Logo Esdec
8 december 2022
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu