'De verzekeraar' bestaat niet

04.11.2021 Joyce Beuken

Het verzekeren van een zonnestroominstallatie is momenteel de crux voor veel installateurs en projectontwikkelaars. Hoe realiseer je een veilige situatie? “Betrek op tijd in het proces de verzekeraar erbij”, is de hoofdboodschap van risicodeskundige Richard Dekker.

Is elektrische veiligheid genoeg? Zo luidde de titel van het seminar van Dekker op Solar Solutions International. “Ik wilde eerst de vraag stellen of elk dak geschikt is voor zonnepanelen, maar het antwoord daarop is simpelweg ‘nee’.” Volgens Dekker kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat de verzekeraar zeker niet de vijand, maar eerder een vriend is van projectontwikkelaars en installateurs.

Inspecties zijn beste middel
“Verzekeraars zijn wel degelijk voorstander van PV. Ze zien in dat het grootste risico klimaatverandering is. Verzekeraars doen mee aan initiatieven op de markt en plegen uitvoerig overleg met de branche.” Volgens Dekker bestaat ‘de verzekeraar’ niet. “Ze hebben allemaal, als gevolg van mededingingswetgeving, een eigen beleid, een eigen premie, en acceptatievoorwaarden. Tegen die verschillen loopt een installateur aan. Onafhankelijke opleverings- en herhalingsinspecties zijn het beste middel om elektrische veiligheid op niveau te houden. Maar dat is een basis, je bent er dan nog niet.”

Het gaat nooit lukken om uit te sluiten dat een installatie vlam vat. “Je kunt pech hebben met de verbinding, maar er kan ook iets verplaatsen door extreme wind of de installatie gaat een rol spelen als door een andere oorzaak brand ontstaat. Wij willen dan ook vooral de gevolgen beperkt houden. We kijken naar de bouwkundige brandveiligheid en hoe de brandweer in actie kan komen. Bij een hoog dak is er een hoogwerker nodig, het kan best even duren voordat die er is. En ook een hoogwerker heeft grenzen”, stelt Dekker.  

Brand komt binnen
De meeste bestaande daken zijn brandbaar doordat er bijvoorbeeld bitumen of EPS (piepschuim) op ligt. EPS zal in het geval van een brand smelten, waarna het als brandende druppels het gebouw in komt. Bitumen kan ook gaan druppelen. “En zo kan een brand dan dus binnenkomen”, waarschuwt hij. Bij nieuwbouw heb je een keuze in materialen, bij een bestaand gebouw ligt dat lastiger.

Wat echt mist, is adequate bouwregelgeving die zorgt voor brandveilige situaties. “Het is belangrijk dat die er snel komt, want anders blijven we onrust houden. We leven in een land waarin we meestal de ondergrens van het Bouwbesluit als einddoel hanteren. Maar de bouwregelgeving is helemaal niet geënt op daken met zonnepanelen. En die ondergrens is echt laag, als je bij brand hoogstwaarschijnlijk een gebouw uit kan vluchten, heb je het qua bouwbesluit zo ongeveer wel gehad”, zo concludeert Dekker.

Start met risico's
Harry Wolkenfelt, CEO van Solarif, focust met zijn bedrijf ook op het verzekerbaar maken van zonnestroom en sprak na Dekker op Solar Solutions International. “De verzekeraar gaat niet graag een risico aan. De harde markt heeft als gevolg dat de premie omhoog gaat en dat er hogere eisen komen. Ook het eigen risico stijgt. Pas op het moment dat de schade meevalt zullen de premies dalen”, aldus Wolkenfelt.

De activiteiten in het pand onder het zonnedak worden ook in acht genomen. Wordt er veel papier gerecycled? En zitten er brandbare isolatiematerialen in het gebouw? En zo zijn er volgens Wolkenfelt meer parameters die meedingen bij het verzekeren van de installatie. “Je moet niet starten met hoeveel panelen er op het dak kunnen, maar met een risico-inventarisatie.”