100 miljoen voor panelen MKB

15.12.2020 Anje Hoogland

100 miljoen voor panelen MKB
MKB

Vanaf 1 januari 2021 moet het amendement Mulder ingaan: 100 miljoen euro is vrijgemaakt om MKB’ers te stimuleren zonnepanelen en kleine houten windmolens te installeren. Maar of dit de midden- en kleinbedrijven ook echt de gewenste boost gaat geven is nog maar de vraag.

Amelie Veenstra, Directeur Beleid van Holland Solar: “Iedereen ziet lege daken en daar willen we graag wat aan doen. Dus ik ben zeker blij met het initiatief. Maar het lost de grootste problemen niet op. Want hoe gaan we die MKB’ers bijvoorbeeld zover krijgen hier gebruik van te maken?”

Huur gooit roet in het eten

Het probleem zit hem volgens haar vooral in het feit dat veel MKB’ers huurcontracten hebben voor vijf jaar en daarna wellicht willen verhuizen omdat ze ambities hebben om te groeien. “We moeten dus een constructie vinden waarbij de panelen mee kunnen verhuizen. Óf we moeten op een of andere manier een terugverdientijd van vijf jaar kunnen bereiken.” Waar Veenstra dankzij het amendement Mulder wél potentie ziet is in het maatschappelijk vastgoed, omdat die vaak nogal honkvast zijn. “Dan heb ik het bijvoorbeeld over zwembaden, sportscholen, zorginstellingen en scholen. Die kunnen hier wel wat mee.”

De vrijgemaakte 100 miljoen euro wordt verdeeld over drie jaar. Aan de exacte voorwaarden wordt nog gewerkt. “Het gaat meelopen met de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie, red.) en is een bedrag dat je terugkrijgt over de aanschafwaarde. Maar er moet nog veel duidelijk worden de komende tijd weken. Op welke grond mogen MKB’ers het aanvragen? Welk percentage wordt gesubsidieerd? Doen ze dat aan de hand van een offerte of een factuur? Om welke bedragen mag het gaan en welke kwaliteitseisen verbinden ze eraan?” Dat moet dus vóór volgend jaar duidelijk worden.

Trek liever geld uit voor dakversterking

Salderen is voor de MKB’ers vaak niet voldoende omdat ze weinig energiebelasting betalen doordat ze vaak in de derde schijf zitten. Dat betekent dat een kWh zonnestroom te weinig financiële besparing oplevert. Ook komen ze vaak niet in aanmerking voor de SDE++-regeling omdat ze geen dakeigenaar zijn of geen grootverbruikersaansluiting hebben. Met het amendement Mulder probeert de overheid deze ondernemers nu dus over de streep te trekken.

Verleiden of dwingen

Veenstra vindt het wel een sympathiek idee. “Maar een bakker heeft wel andere dingen aan z’n hoofd. Die koopt waarschijnlijk liever een nieuwe oven dan panelen. Als we echt wat willen bereiken denk ik dat we vooral de vastgoedeigenaren meer moeten verleiden. Of ze zelfs in stapjes moeten dwingen.” Bovendien zou ze liever zien dat er geld wordt uitgetrokken voor een dakversterkingsprogramma. “Het probleem is ook vaak dat de daken de panelen niet aankunnen. Die zouden we solarproof moeten maken door het onrendabele deel te vergoeden als ze er panelen op gaan leggen. Dat staat op dit moment hoog op mijn wensenlijstje. Dan zouden alleen al zoveel meer agrarische bedrijven en loodsen aan panelen kunnen beginnen!”