29.03.2022 | Nieuws Simone Tresoor
Het Verenigd Koninkrijk overweegt 16 miljard pond te gaan investeren in een zonne-energiecentrale in de ruimte, volgens Inverse.com. Maar hoe zou een zonne-energiecentrale in de ruimte werken? En wat zijn de voor- en nadelen van deze technologie?
Het zonne-energiesysteem werkt met een zonne-energiesatelliet, dat is een enorm ruimtevaartuig uitgerust met zonnepanelen. De elektriciteit opgewekt door de panelen wordt draadloos naar de aarde verzonden via hoogfrequente radiogolven. Een grondantenne, rectenna genaamd, wordt gebruikt om de radiogolven om te zetten in elektriciteit, die vervolgens aan het elektriciteitsnet wordt geleverd.
Een op de ruimte gebaseerde zonne-energiecentrale in een baan om de aarde wordt 24 uur per dag verlicht door de zon en kan daarom continu elektriciteit opwekken. Eerder was het gewicht van PV een probleem, maar door de ontwikkeling van ultralichte zonnecellen lijkt dat opgelost. Tevens is er veel vooruitgang in belangrijke technologieën, waaronder draadloze krachtoverbrenging en ruimterobotica.
Maar er zijn wel enkele uitdagingen:
1,7 kilometer in diameter
Het project van het Verenigd Koninkrijk zal naar verwachting starten met kleine proeven, met als doel een operationele zonnecentrale in 2040. Ook de VS en China boeken vooruitgang met dergelijke systemen.
De zonne-energiesatelliet zou 1,7 kilometer in diameter zijn en ongeveer 2.000 ton wegen. De terrestrische antenne neemt veel ruimte in beslag – ongeveer 6,5 bij 13 kilometer – en zal waarschijnlijk offshore worden geplaatst. De satelliet zou twee gigawatt aan stroom leveren aan het Verenigd Koninkrijk. Hoewel dit een aanzienlijke hoeveelheid stroom is, is het een kleine bijdrage aan de opwekkingscapaciteit van het VK, die ongeveer 76 gigawatt bedraagt.
Met extreem hoge initiële kosten en een langzame return on investment, zou het project aanzienlijke overheidsmiddelen en investeringen van particuliere bedrijven vergen. Maar naarmate de technologie vordert, zullen de kosten van ruimtelancering en productie gestaag afnemen.
1,7 keer meer investeringen in hernieuwbare energie dan in fossiel in 2023
Verticale tweezijdige opwek in het veld
Ook België draaide voor het eerst volledig op hernieuwbare stroom
RDI: 'Zonnepaneelomvormer is eenvoudig te hacken'
Warmte(opslag) krijgt te weinig aandacht
China wil monopolie op zonnepanelen houden: tot 850 gigawatt per jaar vanaf 2030
Moeten we ons zorgen maken over de prestaties van een elektrische auto in lage temperaturen?
Esdec
SUNGROW
SolarToday
Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!