23.000 panelen voor Amersfoorts zonneveld op vastgelopen schip Suezkanaal

29.03.2021 Joyce Beuken

23.000 panelen voor Amersfoorts zonneveld op vastgelopen schip Suezkanaal

Talloze ondernemers en leveranciers lopen een vertraging op door een dramatische blokkade van het Suezkanaal. Ook het geduld van het bedrijf dat een zonneveld zal installeren in Amersfoort wordt op de proef gesteld.

Op het moment van schrijven zit er nog maar weinig vaart in de zaak. Het vastgelopen containerschip de Ever Given wordt langzaamaan losgewikt, maar veel vooruitgang is er nog niet geboekt. Ook Profin Green is hier de dupe van. 23.000 zonnepanelen die het bedrijf nodig heeft voor een zonneveld in Amersfoort dobberen nog altijd op het schip.

Vol vertrouwen

Directeur Rene van der Borch tot Verwolde laat weten dat hij net zoveel weet als iedereen. Hij volgt het nieuws via de media. "Natuurlijk maak ik me ook wel zorgen, maar als ik kijk naar de kwaliteit van onze bergers, heb ik het volste vertrouwen dat het schip deze week los gaat komen", stelt hij.

Hoge opbrengst gemist

De vertraging krijgt een groot prijskaartje. "De eerste week van juli zou het klaar zijn", zegt Van der Borch. "Daar moeten we nu een paar weken bij optellen.” Hij schat dat ze zo'n 150.000 euro mislopen, omdat ze de hogere opbrengst in de hoogtijmaanden van de zomer niet mee zullen pakken. "De opbrengst begint nu. Nu beginnen zonnepanelen echt te werken. Je hebt nou eenmaal mindere maanden erbij, dat begint zo in september en oktober."

Bijzondere situatie

Dat alle panelen voor dit project vastzitten op hetzelfde schip is een kwestie van pech, waartegen je je ook niet kunt verzekeren, stelt de directeur. "Dat hoort bij het ondernemersrisico. Ik kan weinig anders nu dan lijdzaam toezien. Er zijn nu al wel partijen die panelen aanbieden, maar die leveren minder watt, dus dat is niet echt een oplossing. We moeten gewoon afwachten. Het is natuurlijk wel heel uniek dat het ons nu overkomt, maar ik denk dat het hele leven zo in elkaar zit."

Nieuw personeel

Van der Borch houdt er rekening mee dat het schip over circa drie weken aan zal komen in Rotterdam. De panelen moeten vanaf daar vervoerd worden naar Amersfoort. Ook moet er nieuw personeel worden ingeroosterd voor de montage. Voor het einde van de zomer is het park klaar meent hij. "Eind augustus staat het park in volle glorie te draaien."