34 gigawatt aan batterijprojecten in de pijplijn

10.03.2023 Anne Agterbos

34 gigawatt aan batterijprojecten in de pijplijn
©Grid-ON

Jan Willem Zwang presenteerde de nieuwe resultaten van zijn onderzoek naar het aantal batterijprojecten in de pijplijn bij de Nederlandse netbeheerders. Per eind februari 2023 is er 34 gigawatt aan batterijprojecten in beeld bij netbeheerders TenneT, Stedin, Liander en Enexis, meldt Zwang. Dit is een groei van 77 procent ten opzichte van oktober 2022, toen bestond de pijplijn nog uit 19,2 gigawatt.

Uit vorig onderzoek blijkt dat de financiering van batterijen nog een grote uitdaging is. “Ook een uitwerking van een routekaart voor batterijen is van groot belang voor de verdere uitrol van batterijen in ons energielandschap”, meldt Zwang in vorig onderzoek naar de markt. Voor de routekaart is de markt nog in afwachting van Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie.

Lees ook: Is de verwachte batterijboom al aan het gebeuren?

De groeicijfers zijn enorm. Bij de netbeheerders is een groei te zien van 30 procent (Stedin), 75 procent (TenneT), 108 procent (Enexis) en 120 procent (Liander). De batterijprojecten in de pijplijn bevinden zich in verschillende ontwikkelingsfases.

TenneT laat weten dat het grootste deel van de projecten zich nog in de eerste fase bevinden, ook wel ‘de informatie aanvraag’ fase. TenneT meldt het aantal projecten in elke fase van de pijplijn, maar de hoeveelheid gigawatt per project is niet bekend. Voor vier projecten is de offerte getekend, maar de werkzaamheden zijn nog voor geen van de projecten gestart.

De batterijprojecten van Stedin betreffen enkel aanvragen voor batterijen met een vermogen vanaf één megawatt, kleinere projecten worden dus niet meegenomen in de marktcijfers. Voor 46 procent van de batterijprojecten van Stedin wordt een nieuwe aansluiting aangevraagd, volgens Zwang worden deze batterijen logischerwijs ingezet voor balanceringsdiensten.

Enexis heeft aangegeven een flinke wachtlijst te hebben voor batterijprojecten. Enexis sluit voor deze batterijprojecten alleen een alternatief contract af, deze contractvorm moet echter nog verder worden uitgewerkt. Liander heeft in de afgelopen vijf maanden de meeste groei in de pijplijn doorgemaakt (120 procent). In totaal zit er 2,2 gigawatt aan batterijvermogen in de pijplijn.

“Het inzichtelijk maken van de batterijmarkt staat nog in de kinderschoenen”, aldus Zwang. Hij laat weten dat er in Flevoland, waar Liander netbeheerder is, voor 37 megawatt aan batterijvermogen staat. Terwijl er bij Liander maar 10 megawatt is aangemeld via een electricity storage module document.