40.000 Nederlandse kantoren voldoen niet aan energie-eisen: sluiting mogelijk gevolg

08.10.2020 Joyce Beuken

40.000 Nederlandse kantoren voldoen niet aan energie-eisen: sluiting mogelijk gevolg
Marc Mueller

Een groot aantal Nederlandse ondernemers dreigt uit hun kantoor te worden gezet, mits ze niet binnen drie jaar hun pand energiezuiniger maken. Dit meldt RTL Nieuws naar aanleiding van cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemers.

Twee jaar geleden maakte de Rijksoverheid bekend dat er per 1 januari 2023 alleen kantoren gebruikt mogen worden die tenminste energielabel C hebben. Voor 2030 moet zelfs energielabel A zijn behaald. Volgens de Rijksoverheid kan dit behaald worden dankzij eenvoudige maatregelen. De maatregelen zouden bovendien relatief snel kunnen worden terugverdiend dankzij de energie die bespaard wordt.

Op dit moment voldoen slechts 21.000 van de 62.000 kantoorpanden in Nederland aan de eisen. De afgelopen jaren vond er al een sterke stijging plaats in het aantal panden met energielabel A, B of C, maar door de coronacrisis is de groei afgenomen. Dit komt onder meer doordat bedrijven hun handen vol hebben aan de gevolgen van de crisis. Daarnaast is de toekomst van kantoorpanden onzeker, doordat bedrijven overwegen om de huur op te zeggen, waar het thuiswerken veel personeel goed af lijkt te gaan en het afstoten van het kantoor de kosten natuurlijk flink drukt.

Personeel presteert beter in duurzaam pand

Toch zijn er genoeg redenen om wel te investeren in de verduurzaming van een kantoorpand. Onderzoek wijst uit dat personeel productiever is in een duurzaam pand. "De betere beglazing, aangepaste ventilatie en verlichting zorgen doorgaans voor een prettiger en gezonder binnenklimaat voor werknemers," stelt Arjan Bertelink van ingenieursbureau SGS Search. Hierdoor kan de productiviteit met zo’n 10-15% stijgen. Ook daalt het ziekteverzuim in een duurzaam gebouw met 1,5 tot 2,5%.