59 procent van de huiseigenaren overweegt om nog dit jaar zonnepanelen te installeren

15.05.2023 Jan de Wit

59 procent van de huiseigenaren overweegt om nog dit jaar zonnepanelen te installeren
©GroeneZaken

59 procent van de Nederlandse huiseigenaren denkt erover na om nog dit jaar zijn eerste zonnepanelen te installeren, dat meldt GroeneZaken op basis van onderzoek Otovo. 37 procent van de huiseigenaren overweegt om nog dit jaar extra zonnepanelen te laten installeren. Ondanks de interesse blijkt ook dat er nog veel onwetendheid is over de opbrengst en regelgeving.

Hoewel 59 procent van de Nederlandse huiseigenaren nog dit jaar zonnepanelen wil laten installeren, weet bijna de helft niet wat de terugverdientijd is. Een kwart van alle huizenbezitters denkt zelfs nog steeds dat zonnepanelen alleen in de zomermaanden zonne-energie opwekken.

Onder huiseigenaren die al zonnepanelen hebben is er iets meer kennis. 67 procent van hen weet hoeveel energie zonnepanelen mogelijk opleveren en 69 procent weet wat de terugverdientijd is van zonnepanelen. 37 procent van de huiseigenaren met zonnepanelen overweegt mede daarom om nog dit jaar extra zonnepanelen te laten plaatsen.

Verder blijkt dat 61 procent van de Nederlandse huizenbezitters zonnepanelen nog altijd als een luxeproduct ziet. Een van de vermoedelijke redenen is het matige kennisniveau van de huidige wet- en regelgeving.

Een op de vijf Nederlandse huizenbezitters is onbekend met de salderingsregeling slechts 47 procent van de Nederlandse huizenbezitters weet dat er subsidies en belastingvoordelen zijn voor woningen met zonnepanelen.

“Dat is zonde”, stelt Jort Statema, algemeen directeur van Otovo. “Nederland is juist een van de Europese voorlopers op het gebied van gunstige wet- en regelgeving voor het plaatsen van zonnepanelen. Die regelingen zijn bedacht om zonnepanelen voor zoveel mogelijk Nederlandse huishoudens financieel aantrekkelijk te maken, niet om het ingewikkeld te maken.”