Aandeel hernieuwbare energie in 2019 gestegen naar 8,7%

01.10.2020

Aandeel hernieuwbare energie in 2019 gestegen naar 8,7%
Shutterstock

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag het jaarrapport Hernieuwbare Energie Nederland 2019 gepresenteerd. De belangrijkste conclusie uit het rapport is dat het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik is gestegen van 7,4 procent in 2018 naar 8,7 procent in 2019. Op Europees niveau is afgesproken dat in Nederland het aandeel hernieuwbare energie 14 procent moet zijn in 2020.

Het verbruik van hernieuwbare energie in Nederland lag in 2019 16 procent hoger dan in 2018. Verreweg de grootste bron van hernieuwbare energie is biomassa; het energieverbruik uit deze bron is met 15 procent toegenomen. Uit zon en wind werd respectievelijk 37 procent en 7 procent meer energie verbruikt. Uit de bronnen bodem en buitenlucht nam het verbruik ten opzichte van 2018 toe met gemiddeld 28 procent.

Hernieuwbare energie wordt aangewend voor warmte, elektriciteit en vervoer. In 2019 was 42 procent van het verbruik van hernieuwbare energie bestemd voor warmte, 43 procent voor elektriciteit en 15 procent voor vervoer. Ten opzichte van 2018 is het verbruik van hernieuwbare energie voor warmte en voor elektriciteit met respectievelijk 12 procent en 18 procent toegenomen. Het verbruik van vloeibare en gasvormige biobrandstoffen voor vervoer is met 16 procent gestegen.

Directeur-Generaal Angelique Berg: "Mijn dank gaat uit naar de bedrijven die de vragenlijsten hebben ingevuld en daar waar nodig een aanvullende toelichting hebben verstrekt. Bij de totstandkoming van deze publicatie is samengewerkt met meerdere bedrijven en instituten die hun gegevens en hun kennis van het werkveld ter beschikking hebben gesteld: CertiQ, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), de Nederlandse Emissieautoriteit, Rijkswaterstaat/Leefomgeving, Vertogas, Netbeheer Nederland, Energie Data Services Nederland (EDSN), TNO, de Vereniging Warmtepompen, Bosch & van Rijn (Windstats), de Nederlandse Vereniging van Biomassa Ketel Leveranciers (NBKL), Holland Solar, Probos, de provincies, Arcadis en de Unie van Waterschappen. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het onderzoek naar de cijfers over werkgelegenheid gefinancierd."

Het volledige rapport is te lezen op de website van het CBS.