ACM biedt richtlijn aan netbeheerder met de Handleiding congestierapporten

27.03.2023 Anne Agterbos

ACM  biedt richtlijn aan netbeheerder met de Handleiding congestierapporten

De Autoritieit Consument & Markt (ACM) publiceerde afgelopen vrijdag de Handleiding congestierapporten. De handleiding ondersteunt het codebesluit congestiemanagement dat sinds 2022 in werking is getreden. Het besluit moet netcongestie tegengaan en geeft netbeheerders de ruimte om regelbaar vermogen bij andere aangesloten partijen in te kopen.

Netbeheerder dienen voor elk gebied waarvoor een vooraankondiging is afgegeven een congestierapport op te stellen, meldt de ACM. De handleiding die vrijdag is gepubliceerd laat nieuwe regels zien over hoe de congestierapporten moeten worden opgesteld. Rapporten die vóór de publicatie van de handleiding zijn gepubliceerd moeten opnieuw worden ingezien.

De handleiding beschrijft verschillende vereisten over de inhoud van de congestierapporten. De nadruk in de handleiding ligt op Bijlage 14 van de Netcode. Ze laten daarbij een aantal voorbeelden zien van hoe dit er idealiter uit komt te zien.

Het doel van de handleiding is enerzijds het verduidelijken van de minimum eisen van voor de congestierapporten. Anderzijds moet het partijen die een aansluiting hebben bewustzijn bieden over de details die ze van de netbeheerder mogen verwachten.