Wat kun je doen om stormschade bij zonnepanelen zo goed mogelijk te voorkomen?
12.05.2025 Sjoerd Rispens

Door klimaatverandering zal de wereld in het restant van de 21e eeuw steeds meer extremer weer meemaken. Zwaardere stormen dan we gewend zijn horen daar ook bij. De afgelopen jaren zijn daar al voorproefjes van geweest. Storm Poly was in juli 2023 de zwaarste storm die West-Europa trof met windstoten van 146 kilometer per uur. Met dat soort weersomstandigheden wordt de kans op schade aan zonnepanelen ook steeds groter. Zijn zonnepanelen daar standaard voor verzekerd?
De opstalverzekering biedt voor bezitters van zonnepanelen een mooie uitkomst. Deze dekt de schade van alles wat nagelvast aan het huis zit tegen schade. Dat kan schade zijn door brand, bliksem en ook hevige stormen. Ook zonnepanelen, die goed gemonteerd zijn en stevig op het dak vastzitten, vallen hieronder wanneer ze door een storm schade oplopen. De gemiddelde dekking die een opstalverzekering biedt, is meer dan voldoende met 450.000 euro, zo geeft Poliswijzer aan.
Ontstaat er schade aan de zonnepanelen, dan is de kans groot dat er minder of geen stroomopbrengst is totdat de schade is hersteld. Bij veel opstalverzekeraars is dit financiële verlies voor rekening van de verzekerde. Alleen Aegon en OHRA bieden op dit gebied een vergoeding voor de misgelopen inkomsten. Bij Aegon wordt de werkelijke schade, dus het verlies in (stroom)opbrengst, vergoed. Bij OHRA wordt de vergoeding gemaximeerd tot 26 weken na het ontstaan van de schade.
Stormschade is wel een relatief begrip. Er moet dan sprake zijn van minstens windkracht 7 en de windsnelheid moet minstens 14 meter per seconde zijn. Alles wat daaronder zit heet schade door wind.
Geen standaarddekking
Poliswijzer heeft onderzoek gedaan welke verzekeringen het meest geschikt zijn voor bezitters van zonnepanelen. Consumenten die de opstalverzekering willen afstemmen op de zonnepanelen vinden de ruimste dekking bij OHRA en Aegon. Beide verzekeraars dekken zowel niet zichtbare schade als schade door het mislopen van de stroomopbrengst. Dit blijkt uit data van MoneyView.
Ben Woldring, oprichter van vergelijker Poliswijzer.nl: “Consumenten die al zonnepanelen hebben of in de toekomst gaan aanschaffen doen er goed aan om zich vooraf goed te verdiepen in hun woonverzekeringen. De opstalverzekering biedt niet standaard dekking voor elk soort zonnepaneel en een niet gedekte schade heft alle voordelen van zonnepanelen in één keer op.”
Allianz Direct geeft een aantal tips om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen.
- Zorg ervoor dat zonnepanelen stevig bevestigd zijn aan bijvoorbeeld het dak of de grond zodat ze bij harde wind niet los kunnen laten.
- Maak bij het bevestigen van de zonnepanelen gebruik van sterke materialen en schroeven.
- Zorg dat de zonnepanelen in de juiste hoek worden geplaatst zodat ze minder gevoelig zijn voor harde wind.
- Controleer regelmatig de bedrading en het montagesysteem om zeker te weten dat alles nog stevig vastzit.
- Controleer of de zonnepanelen waterdicht zijn en er geen lekpunten zijn. Op die manier voorkom je ook eventuele waterschade.
- Verdeel het gewicht van de zonnepanelen over het hele dak of grond om te voorkomen dat er veel druk op één punt komt te staan. Dit voorkomt eventuele lekkage.
- Kijk goed naar de regels en voorschriften voor het plaatsen van zonnepanelen die jouw regio heeft opgesteld. Er kunnen soms specifieke eisen vastzitten aan de installatie.
Goede installatie van panelen
Maar hoe groot is de kans dat een zonnepaneel ernstige schade oploopt door hevige storm? Niet heel groot, zo geven meerdere verzekeraars aan. Zonnepanelen zijn ontworpen om zoveel mogelijke en heftige weersomstandigheden aan te kunnen, waaronder krachtige wind. Als de zonnepanelen niet goed geïnstalleerd zijn, kunnen ze losraken en schade veroorzaken. Daarnaast kunnen platte daken een groter risico vormen voor loswaaiende zonnepanelen. Maar als de installatie voldoet aan alle regels is de kans op het wegwaaien van panelen uiterst klein.