ACM keurt transportbeperking Liander goed

11.01.2021 | Nieuws Simone Tresoor

ACM keurt transportbeperking Liander goed

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft 22 december 2020 uitspraak gedaan in een geschil van een agrarisch ondernemer met Liander over het weigeren van transport van elektriciteit, valt te lezen in een persbericht van Liander. De toezichthouder stelt voor het eerst expliciet vast dat het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-principe dat Liander hanteert de juiste benadering is voor een regionale netbeheerder bij transportschaarste op het elektriciteitsnet.

De vraag naar transportcapaciteit op het elektriciteitsnet groeit in veel gebieden sneller dan het net uitgebreid kan worden. Op steeds meer plaatsen is inmiddels de maximaal beschikbare capaciteit van het net bereikt. Om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet te blijven garanderen kan Liander daarom geen nieuwe aanvragen voor transport van elektriciteit inwilligen totdat het net uitgebreid is. Dit komt steeds vaker voor, onder meer in de Noordoostpolder. Als gevolg hiervan heeft Liander begin 2020 een ondernemer in deze polder laten weten zijn aanvraag voor teruglevering van stroom opgewekt met een nieuwe zonne-installatie te moeten afwijzen en een transportbeperking op te leggen totdat het net uitgebreid is. Vervolgens stapte deze ondernemer naar de ACM.

Duidelijkheid voor alle partijen

Huibert Baud, directeur Klant & Ontwerp bij Liander: ”Dit is een belangrijke uitspraak van de ACM over de manier waarop regionale netbeheerders moeten handelen bij transportschaarste in het elektriciteitsnet. Ook is het goed dat de ACM een uitspraak doet over hoe we moeten omgaan met de transparantie over transportschaarste. Ondanks dit oordeel kijken wij steeds hoe we de communicatie naar klanten over deze vervelende situaties kunnen verbeteren.”

Transportschaarste relatief nieuwe problematiek

De afgelopen periode stapten diverse partijen naar zowel toezichthouder als rechter met het verzoek zich uit te spreken over de juiste werkwijze bij deze relatief nieuwe problematiek. Waar diverse partijen claimden dat Liander te allen tijde aan een verzoek om transportcapaciteit moet voldoen, stelde Liander dat partijen met nieuwe aanvragen voor transportcapaciteit op een wachtlijst komen wanneer alle plaatselijke netcapaciteit vergeven is.

Baud: “Liander betreurt het iedere keer opnieuw als we na zorgvuldige afwegingen niet aan de wens van onze klanten kunnen voldoen. Tegelijkertijd biedt de ACM als toezichthouder met deze uitspraak duidelijkheid voor alle partijen, klanten en netbeheerders, hoe te handelen. Zoals op welke manier de klanten geïnformeerd moeten worden en wat voor iedereen de rechten en de plichten zijn.”

lianderACMboerentransportschaarsteagrariersElektriciteitsnetuitspraakgeschil

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Advanced installatietraining

Logo Esdec
19 januari 2021
14:00-15:00
online

Esdec

Lees verder

Webinar: Surge protection for maximized safety

Logo Fronius International GmbH
19 januari 2021
04:00 - 05:00 pm CET
online

Fronius International GmbH

Lees verder

Webinar: SMA | Basis PV – alle technische aspecten van een zonnestroominstallatie

Logo BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.
20 januari 2021
9:00 - 10:30
online

BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.

Lees verder

Webinar: SMA | Installatie A-Z: Aansluiten en instellen van SMA-omvormers

Logo BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.
20 januari 2021
11:00 - 11:30
online

BayWa r.e. Solar Systems S.à r.l.

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu