Adsensys: hoe het toepassen van waterstof wél werkt

10.07.2023 Anne Agterbos

Adsensys: hoe het toepassen van waterstof wél werkt

Waterstof: het kan zomaar eens de niet zo stille kracht van de energietransitie zijn. Er wordt veel over gesproken, maar toch komt het in de praktijk nog maar langzaam van de grond. Adsensys is een bedrijf gespecialiseerd in systeemintegratie van waterstofproductie-installaties dat, in tegenstelling tot andere partijen, geen beren op de weg ziet in het gebruik van waterstof. Solar365 sprak Arthur Scheffer (oprichter van Adsensys) en Iris Janssens (algemeen directeur van Adsensys) over hoe waterstof kan bijdragen aan een groene toekomst, wat volgens Janssens en Scheffer simpeler is dan dat de sector soms doet blijken.

Twaalf jaar geleden werd Adsensys opgericht om oplossingen te bieden op het gebied van sensoren. Toen Scheffer gaandeweg leerde over waterstof besloot hij in 2021 over te stappen naar de waterstofsector. Adsensys opereert als systeemintegrator waarbij ze meedenken met verschillende bedrijven over de conceptontwikkeling van waterstoftoepassingen, daarnaast bouwen en leveren ze installaties.

“Er wordt een hoop gebouwd en ontwikkeld, klanten willen weten hoe dit groener kan”, aldus Scheffer. Adsensys kijkt hierbij naar de wens van het bedrijf. Janssens vertelt: Er is geen vraag te gek, wij zorgen van kop tot staart voor de volledige waterstofinstallatie.” Adsensys levert installaties die van 2 kilo tot tonnen waterstof per etmaal kunnen leveren. De modellen die Adsensys levert zijn schaalbaar, zodat ze kunnen worden aangepast wanneer de markt veranderd.

Zonne-energietoepassing
Met netcongestie in het achterhoofd zijn veel partijen opzoek naar een manier waarop zonnepanelen kunnen worden gekoppeld aan een elekotrolyser, om op deze manier energie in waterstof op te kunnen slaan. Volgens Scheffer is het opzetten van een businesscase hiervoor echter nog een grote uitdaging.

Janssens legt uit hoe de combinatie van waterstof en zonne-energie wél zijn vruchten afwerpt: “Bij rotatiegieterij Roto-Art in Tilburg hebben we een elektrolyser gekoppeld aan zonnepanelen. Voor de verwarmingsprocessen mengt de installatie groene waterstof met aardgas waardoor het aardgasverbruik automatisch in mindering wordt gebracht.”

Het creëren van een businesscase
Er zijn projecten in overvloed, maar toch ziet Adsensys ook het plafond van hun bereik. Sommige bedrijven willen waterstof toepassen om simpelweg te vergroenen, andere bedrijven willen het toepassen vanuit een winstoogmerk, legt Scheffer uit. Juist in die laatste categorie is het in sommige gevallen moeilijk om de businesscase rond te krijgen. “In dit soort gevallen gaan we opzoek naar een businesscase die past, en of alles terugverdiend kan worden. Soms pakt dat goed uit en soms niet, het belangrijkste daarin is eerlijke communicatie naar onze klanten”, aldus Scheffer.

Ondanks de ietwat uitdagende businesscase van waterstof ziet Scheffer ook mogelijkheden: “Op het moment dat je een zonnepark kan koppelen aan een plek waar netcongestie plaatsvindt, kan je uit twee energiestromen waterstof produceren. Aan de ene kant los je netcongestie op, en aan de andere kant zijn er voldoende draaiuren in de installatie het systeem terug te verdienen.”

Uiteindelijk moet de prijs van waterstofgeneratie dalen om de businesscase voor waterstofinstallaties aantrekkelijk te maken, en daarvoor is opschaling van de markt nodig. Om die schaal uiteindelijk te bereiken zijn ondernemingen nodig die risico niet uit de weg gaan, zoals Adsensys. “Technisch zijn er geen problemen, maar voor nu liggen de kosten nog erg hoog”, aldus Scheffer.

Wind en zon
Waar meer mogelijk is, is wanneer je wind en zon met elkaar combineert, omdat wind en zon elkaar veelal afwisselen in Nederland. Adsensys heeft daarom meerdere toepassingen om voor alle vragen een oplossing te bedenken, zoals methoden voor waterstof tankstations of productie van waterstof als basis van ammoniak. “Er wordt op die manier maatwerk geleverd voor alle ondernemers die willen vergoenen”, aldus Janssens.

MKB’s kunnen het verschil maken
Op de vraag wat Adsensys graag anders zou willen zien in de waterstof markt antwoord Janssens: “Er is kapitaal nodig om te investeren in bepaalde ideeën. Momenteel hebben vooral grote bedrijven het geld liggen om te investeren in waterstof, terwijl juist MKB’s een belangrijke speler zijn om innovatie aan te jagen. Deze bedrijven hebben subsidie nodig als duwtje in de rug, maar de vergunningprocedures lopen veelal nog stoffig omdat waterstof ook voor gemeenten een nieuw onderwerp is.”

Janssens sluit af: “Het is onze missie om waterstof toegankelijk te maken voor iedereen. We willen niet te veel in hokjes denken dat waterstof ‘spannend en ver weg’ zou zijn. We willen juist de andere kant van het verhaal laten zien.”