Wereldwijde zonnepanelenmarkt bereikte in 2024 een nieuw record
23.05.2025 Sjoerd Rispens

Het aantal geïnstalleerde zonnepanelen heeft in 2024 een record bereikt, met een bereikt vermogen van 597 gigawatt wereldwijd. Azië droeg daar ruim 70 procent aan bij. Dat blijkt uit het rapport Global Market Outlook, van Solar Power Europe. China blijft de markt domineren, zij voegden ruim 329 gigawatt toe en dat is meer dan de volledige top 10 samen. De cumulatieve mondiale capaciteit aan vermogen verdubbelde van 1 terawatt in 2022 tot 2,2 terawatt eind 2024. De onderzoekers verwachten dat de groei dit jaar met 10 procent gaat dalen, naar 655 gigawatt, vanwege de geopolitieke en economische onrust en uitdagingen op het technische vlak.
Wat de wereldwijde energieopwekking betreft, is het aandeel van zonne-energie de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld. Vorig jaar groeide het met 1,3 procentpunt tot een aandeel van 7 procent in de wereldwijde elektriciteitsmix. Deze groei zorgde ervoor dat duurzame energie gestimuleerd bleef en het aandeel van conventionele elektriciteitsbronnen ging zelfs naar een historisch dieptepunt.
Verschillende factoren droegen hier aan bij. Technologische verbeteringen zorgden ervoor dat zonne-energie op veel plaatsen ter wereld de goedkoopste technologie werd voor energieopwekking. Ook de record lage prijzen voor componenten voor zonne-energie hebben het betaalbaarder gemaakt dan het ooit is geweest. Daarbij wordt zonne-energie mondiaal steeds meer erkend als een hoeksteentechnologie.
De regio Azië-Pacific bleef de onbetwiste regionale leider, goed voor 70 procent van de wereldwijde capaciteitsuitbreidingen en een jaarlijkse groei van 37 procent. Ook Amerika groeide met 40 procent tot een marktaandeel van 14 procent. Ook Europa zag groei, zij het in een lager tempo, met 15 procent tot 82,1 gigawatt, goed voor een marktaandeel van 14 procent. Het Midden-Oosten en Afrika daarentegen waren de enige regio’s die in 2024 voor het tweede jaar op rij een daling zagen van 2 procent tot 14,5 gigawatt en goed voor 2,4 procent van de wereldmarkt.
Succes van India
Hoewel China meer dan ooit opvalt en samen met de VS bovenaan het zonnepodium staat viel vooral India op in de top 10 van wereldwijde markten. Door een recordgroei staan zij op de derde plaats en gaan daarmee Brazilië (vierde plaats) en Duitsland (vijfde plaats) voorbij. Spanje en Italië behielden hun positie als respectievelijk de zesde en achtste grootste wereldmarkt. Turkije (zevende plaats) en Frankrijk (tiende plaats) verdrijven Australië en Nederland uit de top tien.
Het succes van India is te danken aan belangrijke beleidshervormingen. De Jawaharlal Nehru National Solar Mission (JNNSM), die in 2010 werd gelanceerd in het kader van India's Nationale Actieplan voor Klimaatverandering (NAPCC), speelde een cruciale rol in de bevordering van de acceptatie van zonne-energie. Hiermee ontwikkelde India een robuust beleids-en regelgevingskader. Ook promoten ze grootschalige zonne-energieprojecten op de daken. De binnenlandse productie werd versterkt en er werden andere grootschalige investeringen gedaan.