Agentschap Telecom waarschuwt voor cybersecurity PV en laadpalen

12.07.2021 Joyce Beuken

Agentschap Telecom waarschuwt voor cybersecurity PV en laadpalen

Volgens het Agentschap Telecom (AT) baart de vlotte transitie naar duurzame energievoorzieningen zorgen. In het jaarrapport wordt gesteld dat slimme apparatuur als zonnepanelen en laadpalen vatbaar zijn voor hacks, waarbij het netwerk uit balans kan raken.

Als criminelen er in slagen om een groot aantal panelen in een klap uit te schakelen, kan dat de energievoorziening in gebaar brengen, schrijft het Financieel Dagblad.

Nieuwe opties
Aanleiding is een storing die recentelijk plaatsvond in de VS waarvan vermoed wordt dat het om een cyberaanval ging. “Het ging daar niet om veel megawatt, maar het laat zien dat het kan en we de risico's in kaart moeten brengen”, zegt Tim Conway, technisch directeur bij cyberopleidingsinstituut Sans.

Omdat het netwerk complexer wordt, hebben hackers een breed scala aan mogelijkheden voor een cyberaanval. Voorheen lag energieopwekking in handen van een klein aantal grote stroomproducenten, als Nuon en Eneco. Tegenwoordig hoeven hackers het niet te hebben gemunt op een grote, zwaarbeveiligde centrale, maar kan er worden ingezet op een zonnepark op een veelgebruikt systeem voor panelen.

Groter geheel
“Als zo'n netwerk wordt gehackt en auto's ineens allemaal tegelijk om stroom vragen, dan bestaat het risico dat in heel die regio het licht uitgaat”, zegt Jasper Nagtegaal, afdelingshoofd digitale weerbaarheid bij AT.

De beveiliging van het stroomnetwerk krijgt momenteel te weinig aandacht. “Bedrijven zijn al lang blij als hun nieuwe toepassingen voor de energietransitie überhaupt werken en aansluiten op de rest van het stroomnetwerk", waarschuwt Angeline van Dijk, directeur van AT. “Maar juist in al die nieuwe koppelingen zitten risico’s en partijen kijken onvoldoende naar het grotere geheel.”

Branche positief
Het AT wil samen met andere partijen als producenten en grote afnemers kijken naar hoe toezicht kan worden gehouden. Daarnaast gaat de toezichthouder zich bezighouden met de cloudbedrijven waar we software en apps gehost staan. Momenteel wordt in een testlab onderzocht of apparaten volgens hen veilig zijn.

Onder meer SolarEdge en Solaclarity reageren positief op de ontwikkelingen. Peter Desmet, CEO van Solarclarity: “Een groot deel van de energietransitie moet nog beginnen. Als we het vanaf het begin juist doen, hoeven we niet achteraf te repareren.”