Algovoltaïsch experiment

25.05.2021 Nicolien van Loon

Algovoltaïsch experiment

Aan de kust bij Napels starten Italië’s grootste nutsbedrijf en een onderzoekscentrum een proef met de combinatie van algenkweek en het opwekken van zonne-energie, zo bericht Innovation Origins.

De ‘groene poot' van de Italiaanse energieleverancier Enel - Enel Green Power - gaat in de buurt van Napels innovatieve technologie testen, waarbij het genereren van zonne-energie wordt gekoppeld aan de kweek van microalgen. Omdat algen zich voeden met CO2, is het kweken van algen duurzaam. Het organisme is ook geschikt voor energieopvang en energieomzetting, omdat algen efficiënt zonlicht kunnen omzetten in bruikbare energie. Naast het produceren van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen en waardevolle stoffen voor gebruik in voeding en supplementen liggen de voordelen ook in het verminderen van CO2-emissies.

Deze proef doet Enel Green Power in samenwerking met Enea, een onderzoekscentrum van de Italiaanse overheid, waarbij 2.600 wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe technologieën, energie en duurzame economische ontwikkeling. 

Het onderzoek
De proefinstallatie zal worden gebouwd in het Enea-centrum in Portici (Napels). Hier gaat men niet alleen bestuderen, maar ook demonstreren hoe de zonne- en microalgentechnologieën kunnen worden geïntegreerd. Om te kijken of de techniek ook is toe te passen op grote installaties zal tegelijkertijd een schaalbaarheidsanalyse worden uitgevoerd.

In grote lijnen bestaat de proef uit het kweken van microalgen met een hoge handelswaarde (tussen 100 en 200 euro per kilogram) met een teeltsysteem dat volledig is geïntegreerd met een installatie van zonnepanelen. 

Breder plan
Nicola Rossi, Hoofd Innovatie van Enel Green Power, zegt in een persbericht: "De samenwerking met ENEA maakt deel uit van een breder plan om innovatieve oplossingen te demonstreren die landbouw- en veeteeltactiviteiten integreren met onze fotovoltaïsche systemen. Deze voeren we uit met verschillende onderzoeks- en landbouwpartners om een efficiënter landgebruik te bevorderen en om gedeelde waarde te creëren met de gebieden en gemeenschappen waar onze planten staan. De resultaten van de experimenten bieden ons de mogelijkheid om te zien welke activiteiten effectief zijn om aan lokale energiebehoeften te voldoen met emissievrije energie, die te produceren is tegen lage kosten. Dit is de sleutel om duurzame opwekking op lange termijn nog duurzamer te maken.”

Synergie
De directeur van de afdeling ‘Zonnestroom en Slimme Apparaten’ van Enea, Ezio Terzini: “Met dit akkoord lanceren wij een nieuwe mogelijke synergie voor het gemeenschappelijk gebruik van de grond. Dit is een stap op weg naar de nationale doelstellingen voor het koolstofarm maken van het nationale energie- en klimaatplan van Italië, met een duurzame aanpak gericht op het gebruik van fotovoltaïsche zonne-energie en de verbetering van gewassen, het landschap en sociale acceptatie.” Enea omschrijft dit onderzoeksveld als ‘algovoltaïsch’ oftewel ‘algenzonne-energie’.