Alliantie met Duitsland voor energietransitie wens minister Adriaansens

18.04.2023 Saima Wasefi

Alliantie met Duitsland voor energietransitie wens minister Adriaansens

De regeringen van Duitsland en Nederland willen hun nauwe samenwerking op vlak van energietransitie verder versterken en hebben hiervoor een intentieovereenkomst getekend, hierin is vastgesteld om de ontwikkeling van waterstof en nieuwe batterijtechnologie samen voort te zetten. Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat, bezocht vandaag de grootste industriële technologiebeurs ter wereld, de Hannover Messe.

Adriaansens vindt de samenwerking met Duitsland heel belangrijk voor de Nederlandse energietransitie. In een gesprek met BNR gaf de minister aan dat we als Nederland heel goed zijn, maar ook heel klein en moeten samenwerken met een groot land als Duitsland. “Als we de slag willen maken naar een gezondere economie, dan is samenwerking heel belangrijk”, zegt de minister.

Op de beurs komen talrijke Nederlandse en Duitse bedrijven samen om nieuwe ideeën en producten te delen. “Soms denk ik wel eens als we in Den Haag rondlopen en nadenken over de problemen, dat we wat vaker naar dit soort plekken en de werkvloer moeten gaan om te zien wat er allemaal al is en wordt gedaan”, zegt de minister.

Waterstof als energiebron van de toekomst
Waterstof is een van de toekomstige energiedragers en speelt een cruciale rol in het realiseren van de energietransitie. Om aan de stijgende vraag naar duurzame energie te voldoen en met name waterstof, is dit samenwerkingsverband van groot belang.

De twee landen werken in het Delta-corridorproject samen. Door de aanleg van de pijpleiding worden  de twee landen verbonden door een buis voor waterstoftransport. Waterstof wordt geproduceerd met electriciteit afkomstig van offshore windmolens en zal vanuit de Rotterdamse haven via de aangelegde waterstofcorridor in het Duitse achterland terecht komen.

Samenwerking tussen beide landen
Het aanleggen van de Delta-corridor is een tijdrovend project en vereist een goede samenwerking tussen beide landen. “We kunnen heel veel doen, we hebben goede bedrijven, maar dit moeten we samen oppakken”, aldus de minister.

Wat betreft de minister gaat het hier niet alleen om de energietransitie en de digitalisering, van belang is ook om relevant te blijven op de wereldmarkt. "Amerika beweegt snel, we zijn sterk afhankelijk van China als het gaat om grondstoffen en technologie. Daar willen wij ook relevant blijven. Daarom moeten we sneller gaan en meer investeren. Duitsland is hier een goede partner voor om die slag te maken."