Arbeidsinspectie spreekt zorgen uit over veiligheid bij installatie zonnepanelen

31.01.2023 | Nieuws Brendan Hadden

Arbeidsinspectie spreekt zorgen uit over veiligheid bij installatie zonnepanelen

Volgens de Nederlandse Arbeidsinspectie vonden er in de afgelopen anderhalf jaar veertig ongevallen plaats bij de installatie van zonnepanelen. Installateurs zouden onvoldoende veiligheidsmaatregelen nemen bij hun werk. De Arbeidsinspectie zal het aantal inspecties gaan opschroeven.

In de afgelopen drie jaar overleden vier mensen door een ongeval tijdens de installatie van zonnepanelen. Volgens de Arbeidsinspectie is valgevaar het grootste risico (80 procent van de ongevallen). In meer dan de helft van de gevallen liepen de slachtoffers een of meerdere botbreuken op en in tien procent hield de monteur blijvend letsel over aan het ongeval.

De Arbeidsinspectie geeft aan dat er regelmatig veiligheidsvoorschriften niet worden opgevolgd. Uit meer dan 150 inspecties bleek dat in meer dan 70 procent van de gevallen de Arbowet werd overtreden. Als voorbeelden worden genoemd dat installateurs panelen via ladders omhoog brengen en dat maatregelen om valgevaar te voorkomen (steigers, leuningen, dakrandbeveiliging) ontbreken.

Inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie Rits de Boer geeft aan dat er richtlijnen zijn om risico’s te verminderen: “Het is onze inschatting dat de kans op een ongeval minimaal honderd keer kleiner is als je werkt volgens een arbocatalogus.” De arbocatalogus is volgens de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie een “erkend, breed gedragen en door de sociale partners zelf uitgeschreven ‘recept’ ter bevordering van gezonde en veilige arbeidsomstandigheden.”

Om dit probleem verder onder de aandacht te brengen is een belangrijke rol voor de brancheverenigingen weggelegd. In een persbericht geven Techniek Nederland en Holland Solar aan de situatie ook zorgelijk te vinden. Ze geven aan dat ze de afgelopen jaren een uitgebreid kwaliteits- en veiligheidsborgingsysteem hebben opgezet en in de toekomst nog meer aandacht willen besteden aan het geven van voorlichting over veilig werken.  

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: Esdec calculator training

Logo Esdec
22 maart 2023
11:00 - 12:00
Online

Esdec

Lees verder

Webinar: SMA ShadeFix - Optimalisatie naar een hoger niveau

Logo SMA
22 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Webinar: Introductie SolarEdge Home Batterij 48V, Home Hub omvormer 3F en Home Backup Interface

Logo SolarEdge Technologies (Holland) B.V.
23 maart 2023
11:00-12:00
Online

SolarEdge Technologies (Holland) B.V.

Lees verder

Webinar: De kracht van overdimensioneren

Logo SMA
24 maart 2023
09:30
Online

SMA

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de zonne-energiesector?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Abonneer nu