Australische 'triple road train' gaat met wisselaccu rijden

25.05.2023 Simone Tresoor

Australische

De Australische kopermijnbouwer Oz Minerals gaat 's werelds eerste elektrische triple road train uitproberen. Dit als onderdeel van een project met Janus Electric, specialist in het ombouwen van dieseltrucks naar elektrisch.

Het bedrijf lanceerde vorig jaar zijn eerste elektrische semi-truck en zegt dat het dieseltrucks kan ombouwen naar elektrisch voor dezelfde kosten als het reviseren van een dieselmotor. Tijdens de proef van twaalf maanden zal een door Janus Electric omgebouwde truck worden gebruikt die tot 165 ton kan vervoeren – het potentiële gewicht van een driedubbele trein – over een bereik van 200 tot 400 kilometer op een enkele lading.

Batterijen in vijf minuten vervangen
In Australië zijn veel zwaardere combinaties toegestaan. In het enorme land kan zo één chauffeur de vracht van vier of vijf gewone vrachtwagens transporteren. De truck zal rijden naar de Carapateena-kopermijn van Oz Minerals en er is een oplaad- en wisselstation voor batterijen geïnstalleerd in Port Augusta in Zuid-Australië, dat zal worden aangedreven door hernieuwbare energiebronnen.

Janus zegt dat zijn batterijen binnen vijf minuten kunnen worden vervangen en dat de technologie achteraf kan worden ingebouwd in elke vrachtwagen, ongeacht het merk. Wisselen van de pakketten gaat nu nog met een heftruck en kost enkele minuten. Janus Electric werkt aan automatische stations waarmee het wisselen van accu’s nog sneller zal gaan.