Australië wil consument laten betalen voor levering aan overbelast net

26.03.2021 Joyce Beuken

Australië wil consument laten betalen voor levering aan overbelast net

Miljoenen Australische huishoudens die zijn uitgerust met panelen op hun dak, kunnen worden gefactureerd voor het exporteren van elektriciteit naar het net. Dit voorstel is gedaan om netwerkcongestie te kunnen verlichten.

Een ontwerpbesluit dat vandaag door de Australian Energy Market Commission (AEMC) is vrijgegeven, bevat plannen om netwerken toe te staan in twee richtingen prijzen aan te bieden om het opstoppingsprobleem op het netwerk aan te pakken.

Dit zou netwerken de mogelijkheid geven om zowel negatieve als positieve prijzen aan te bieden. Dit betekent dat eigenaren van zonne- en accusystemen kunnen worden beloond voor het leveren van stroom naar het net wanneer dat nodig is, maar ook een factuur zouden kunnen krijgen voor het verzenden van stroom wanneer het te druk is.

Vermindert congestie

De helft van de Australiërs zal naar verwachting binnen tien jaar thuis energieopwekkende systemen als panelen gebruiken. AEMC-chef Benn Barr stelt hierom dat de voorstellen zouden kunnen helpen om de behoefte aan dure uitbreidingen van de netinfrastructuur te verminderen.

"Door de netwerken klanten te laten stimuleren om het systeem beter te gebruiken, kunnen vraag en aanbod op het net in de loop van de dag kunnen worden afgevlakt. Dit helpt om de grote hoeveelheden zonne-energie die midden op de dag worden geëxporteerd te verminderen, wanneer het systeem daar het minst baat bij heeft," meent Barr.

Rekening daalt alsnog

Men hoopt dat de nieuwe stimulansen de klanten meer reden zullen geven om batterijen te kopen of de stroom die ze opwekken te verbruiken op drukke momenten op het net. Barr zei dat prijsvoorstellen "opties kunnen bevatten" waarbij consumenten niet betalen voor export naar het net, met modellering van de commissie waaruit blijkt dat 80% van de klanten "hun rekeningen zouden zien dalen omdat ze niet langer zouden betalen voor zonne-exportdiensten die ze niet gebruiken".

Volgens AEMC is niets doen "geen optie", aangezien het blokkeren van de stroomuitvoer van huishoudens het AEMC in de toekomst meer zal gaan kosten.

Solar Citizens

De voorstellen zijn bedoeld om meer ruimte op het net te maken voor zonnepanelen en batterijen. Critici vrezen echter dat de maatregelen negatieve gevolgen zullen hebben voor mensen die al in zonnepanelen hebben geïnvesteerd om hun energierekeningen te verlagen.

Volgens de actiegroep Solar Citizens is het belasten van huishoudens voor de export van energie "de zoveelste handrem" voor de overgang van Australië die verdere investeringen in zonne-energie op daken kan ontmoedigen.

Geen straf voor kolenproducent

"Terwijl we ons energiesysteem omvormen en onze energievoorziening opschonen, moeten we meer zonne-energie op daken aanmoedigen - niet mensen straffen voor het plaatsen van panelen op hun dak," zei Ellen Roberts, nationaal directeur van Solar Citizens. "Grote kolen- en gasproducenten worden niet belast voor het exporteren van hun stroom naar het net, dus waarom zouden we Aussie-families met panelen op hun dak moeten straffen?"

Verzet

De AEMC heeft eerder plannen geopperd om een exportbelasting op zonne-energie in te voeren. Door verzet van groepen zoals Solar Citizens werden de voorstellen in 2017 echter geschrapt. Sindsdien is het gebruik van fotovoltaïsche zonnepanelen op daken in het land sterk gestegen: in 2020 zal er 2,6 GW aan installaties op daken bijkomen.