Basisbedrag van PV-subsidie verlaagd voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars

03.03.2022 Jan de Wit

Basisbedrag van PV-subsidie verlaagd voor energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars

Sinds 1 maart 2022 is de tweede ronde van de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) geopend. Met een verhoogd budget van 150 miljoen euro kunnen energiecoöperaties en Verenigingen van Eigenaars (VvE's) meer huishoudens van duurzame energie voorzien, dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De basisbedragen voor PV zijn echter verlaagd.

In 2021 vroegen energiecoöperaties en VvE’s de SCE-subsidie aan voor lokale duurzame energieprojecten met een totale omvang van 60.000 megawattuur, vergelijkbaar met het energieverbruik van ongeveer 22.000 huishoudens. De SCE 2022 zet nu in op een energieproductie van meer dan 120.000 megawattuur, omgerekend het verbruik van 44.000 huishoudens.

Het budget werd in 2021 namelijk overtekend en ook voor de huidige openstellingsronde verwachten de RVO veel belangstelling. Energiecoöperaties en VvE’s kunnen tot en met 1 december 2022 hun projecten indienen.

Regels versoepelt, maar basisbedrag verlaagd
De SCE keert subsidie uit in de vorm van een bedrag per duurzaam geproduceerde kilowattuur energie. Elk jaar stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat per type installatie basisbedragen vast op advies van het Planbureau voor de Leefomgeving. Het basisbedrag is het bedrag dat nodig is om een installatie voor energiecoöperaties en VvE’s rendabel te maken.

In de openstellingsronde 2022 zijn de basisbedragen verlaagd voor de categorieën ‘Zon-PV met een kleinverbruikersaansluiting’ en ‘Zon-PV met een grootverbruikersaansluiting’. Energiecoöperaties en VvE’s hebben in de categorie ‘Zon-PV’ nu wel twee jaar de tijd om hun project te realiseren, in plaats van anderhalf jaar. Een VvE hoeft in 2022 ook nog maar 90 procent van de leden binnen de postcoderoos te wonen of gevestigd te zijn, dat was 100 procent.