Bedreigen prijsstijgingen de zonnetransitie?

15.07.2021 Erik Valks

Bedreigen prijsstijgingen de zonnetransitie?

Het economisch fundament onder het succes van zonne- energie is de continu dalende kostprijs. De PV-moduleprijzen zijn sinds 2010 met meer dan 80 procent gedaald en naar 2030 werd een vervolgdaling verwacht. Investeringen in fossiele bronnen werden zo niet meer aantrekkelijk, immers: een nieuwe bron is over tien jaar in productie en wat verdien je er dan nog aan? Maar ook zonne-energie blijkt nu gevoelig voor stijgingen in de grondstof prijzen, waardoor de kostprijs stijgt. Is een kentering aanstaande?

Het gaat hard de afgelopen maanden. Panelen worden aangeleverd met containers uit het Verre Oosten waarvan het transport veel duurder is dan in 2020. Deze stijging tezamen met een verviervoudiging van de prijs van PV-basismateriaal polysilicon heeft ertoe geleid dat PV-moduleprijzen minimaal 18 procent duurder zijn geworden sinds het begin van het jaar.

Ook prijzen van metalen, koper en chips zijn sterk gestegen sindsdien, waardoor alle overige componenten van de installatie ook een flink hoger prijskaartje krijgen. Zo is sinds 1 januari 2021 de LME index met 32 procent gestegen waardoor prijzen voor onderconstructie en kabel direct geraakt worden.

Kentering
Afgenomen capaciteit (COVID-reactie) bij een toegenomen vraag ligt ten grondslag aan de verhogingen en daarom is de prijsstijging niet in enkele weken weer van de baan. Het op orde brengen van de productie capaciteit kost immers maanden en soms zelfs jaren. Of dit een kentering teweeg zal brengen is echter niet te verwachten, om drie redenen.

Ten eerste zijn ook de prijzen van fossiele brandstoffen flink gestegen, deels structureel omdat de prijs van CO2 toeneemt. Ten tweede, is de duur van dit hoge prijsniveau naar verwachting minder dan een jaar en een meerjarige groeitrend in vraag naar zonne energie draait niet door een relatief kort durende prijs correctie.

Ten derde is de maatschappelijke wens om door te gaan met zonne energie enorm sterk. Het is een sentiment dat een krachtige tegendruk geeft op de economische tegenwind en een kentering zal voorkomen.

Snelle ontwikkelingen
Als industrie zullen we de prijsveranderingen moeten verwerken om onze bedrijven gezond te houden. De ontwikkelingen denderen snel door en een goede kwaliteit van de onderneming is noodzakelijk om succesvol te zijn bij snelle ontwikkeling. Tegen de achtergrond van 10 jaar prijsdalingen zal het wennen zijn nu prijsstijgingen door te voeren.

Een stap waarin ieder bedrijf zijn verantwoordelijkheid zal moeten nemen, om de industrie als geheel gezond te houden. Want van een kentering lijkt geen sprake, maar dat prijsstijgingen een verandering voor de middellange termijn veroorzaken is onontkoombaar.