Belangenorganisaties willen alternatief voor salderingsregeling die meer zekerheid biedt

30.01.2024 Evelien Schreurs

Belangenorganisaties willen alternatief voor salderingsregeling die meer zekerheid biedt
©Essent

Op 6 februari stemt de Eerste Kamer over het nieuwe wetsvoorstel over het afbouwen van de salderingsregeling. Verschillende belangenorganisaties roepen op om het wetsvoorstel niet goed te keuren, omdat zij vinden dat het te veel onzekerheden bevat.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel wordt de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 afgebouwd. Belangenorganisaties Aedes, de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Nederlandse Gemeentes zijn niet tegen de afschaffing van de salderingsregeling an sich, maar vinden wel dat het wetsvoorstel anders ingericht moet worden.

Volgens de belangenorganisaties brengt het nieuwe voorstel te veel onzekerheden mee, en zullen daardoor minder consumenten zonnepanelen willen aanschaffen. Zij verwachten dat vooral zonnepanelen op huurhuizen zullen uitblijven, omdat huurders het niet meer financieel aantrekkelijk zouden vinden.

Demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten biedt geen garanties, maar zegt dat consumenten hun zonnepanelen nog steeds binnen zeven jaar kunnen terugverdienen. Volgens de organisaties baseert de minister zich hierbij op gedateerde gegevens en onzekere aannames. Ook zou Jetten te optimistisch zijn over de mogelijkheden van consumenten om energie te gebruiken op momenten dat zij ook veel opwekken.

Daarnaast is volgens de organisaties de terugleververgoeding te onzeker, omdat die na 2026 niet meer wettelijk maar door de markt wordt bepaald. Daarom willen ze een gegarandeerde langjarige minimumvergoeding vastleggen in de wet.