Biden leent 40 miljard voor hernieuwbare energie: PV-sector kritisch

12.03.2021 Joyce Beuken

Biden leent 40 miljard voor hernieuwbare energie: PV-sector kritisch

Minister van Energie Jennifer Granholm start een kredietprogramma dat 40 miljard dollar aan niet-bestede middelen heeft om schone energietechnologie te stimuleren. Deze een stap die Joe Biden's inspanning versterkt om de economie koolstofvrij te maken tegen 2050.

Het leenprogramma verdween onder oud-president Donald Trump in de ijskast, omdat de Republikeinen kritiek hadden op de verspilling van de uitgaven. Granholm zal Jigar Shah benoemen tot hoofd van het departement's loan programs office. Shah is al lange tijd ondernemer op het gebied van schone energie. Hij was medeoprichter van Generate Capital en vormde SunEdison, een bedrijf voor hernieuwbare energie dat zonne- en windenergie promoot, aldus Reuters.

PV-sector kritisch

Hoewel verwacht wordt dat de 40 miljard dollar aan laagrentende leningen de schone energiesector zal aanzwengelen, denkt de PV-industrie daar anders over. De conflicten over de tariefvrijstelling voor bifaciale panelen duren voort tot in de regering Biden. President Biden steunt de proclamatie van Trump van oktober, die tarieven plaatste op de invoer van bifaciale modules.

De stap wijst erop dat de regering Biden de bifaciale tariefvrijstelling voorlopig niet zal schrappen. Het ondoorzichtige standpunt van president Biden over de tarieven voor zonne-energie deed aandelen voor zonne-energie met 2% tot 7% zakken.

Groene banen

Om de koolstofvervuiling van de Amerikaanse elektriciteitssector tegen 2035 tot nul te herleiden ondertekende president Biden op 27 januari een reeks klimaatmaatregelen, waaronder het elektrificeren van de overheidsvoertuigen en het creëren van meer groene banen. Granholm, een groot voorstander van elektrische voertuigen en schone energie, zal de regering-Biden steunen om het land op weg te helpen naar een schonere energietoekomst.

Volgens het klimaatplan moet de VS meer PV-installaties bouwen. De nadruk die president Biden legt op het stimuleren van de binnenlandse productie en de groei van de werkgelegenheid kan de ontwikkeling van de zonne-energiesector echter schaden als gevolg van de hogere kosten en prijzen van zonne-energieproducten. En met een 50-50 verdeling in de Senaat, valt nog te bezien hoeveel vooruitgang de klimaatactie kan boeken.