Biden wil aandeel solar van 4 naar 45 procent voor 2050

09.09.2021 | Nieuws Joyce Beuken

Biden wil aandeel solar van 4 naar 45 procent voor 2050

De Amerikaanse overheid heeft woensdag een blauwdruk vrijgegeven waarin staat hoe de VS tegen 2050 bijna de helft van haar elektriciteit uit zonlicht kunnen halen. Deze grote stap in de strijd tegen de klimaatverandering vereist wel enorme verbeteringen van het elektriciteitsnet.

Om die groei te realiseren, zou het land de hoeveelheid geïnstalleerde zonne-energie de komende vier jaar elk jaar moeten verdubbelen en vervolgens tegen 2030 nog eens verdubbelen.

Omslag levenswijze
Een dergelijke grote toename in het aandeel van zonnestroom, zoals die in het rapport wordt beschreven, komt overeen met wat volgens de meeste klimaatwetenschappers nodig is om de ergste gevolgen van de opwarming van de aarde af te wenden. Het zou een enorme transformatie vergen in de technologie en de energie-industrie maar ook de manier waarop mensen leven.

Het rapport is in overeenstemming met de klimaat- en energieplannen die president Joe Biden vorig jaar tijdens zijn campagne uiteen heeft gezet. Destijds gaf hij aan dat hij de netto-opwarming van de aarde door de energiesector tegen 2035 tot nul wil terugbrengen. Hij wil ook honderden offshore-windturbines toevoegen aan de zeven die zich momenteel in Amerikaanse wateren bevinden.

Elektrisch vervoer
Vorige maand kondigde hij op een evenement met de top van de drie grootste Amerikaanse autofabrikanten aan dat hij wil dat de helft van alle nieuwe auto's die verkocht worden elektrisch zijn per 2030. Dit doel hangt voor een groot deel af van de vraag of er genoeg ruimte is voor laadpalen.

Bureaucratische vooruitgang
Biden wil belastingvoordelen bieden om de installatie van zonne-energiesystemen en batterijen zowel commercieel als residentieel aan te moedigen. De regering wil ook dat lokale overheden de vergunning- en bouwprocessen van zonneprojecten versnellen. Op sommige plaatsen kan het maanden duren om panelen op een eengezinswoning te plaatsen.

De bouw en installatie van voldoende zonnepanelen om tot 45 procent van de energiebehoefte van het land op te wekken, gaat grote druk uitoefenen op fabrikanten en de energie-industrie. De vraag naar materialen als aluminium, silicium, staal en glas zal flink toenemen. De industrie moet daarnaast tienduizenden werknemers vinden en opleiden.

zonne-energieJoe BidenVerenigde StatengroeiaandeelklimaatveranderingElektriciteitsnet

Bedrijvenregister

Agenda

Webinar: De Benelux PV markt en Sharp Energy Solutions Europa rol hier in.

Logo SHARP Electronics
11 mei 2021 - 3 oktober 2021
Slechts gedurende beperkte tijd beschikbaar. 
Online

SHARP Electronics

Lees verder

Training: Meer grip: van lead tot installatie en service

Logo 2Solar software
28 september 2021 - 30 september 2021
10:00 - 17:00 uur
Solar Solutions, stand C3.1

2Solar software

Lees verder

Training: Een compleet legplan en offerte in minuten

Logo 2Solar software
28 september 2021 - 30 september 2021
10:00 - 17:00 uur
Solar Solutions, stand C3.1

2Solar software

Lees verder

Event: Solar Solutions International

Logo Good! BV
28 september 2021 - 30 september 2021
9:00 - 17:00
Expo Haarlemmermeer

Good! BV

Lees verder

Volledige agenda

Wekelijks op de hoogte blijven van de beste analyses en de nieuwste producten?
Meld u nu aan voor de nieuwsbrief!

Registreer nu