BIPV: 'Wat niet kan branden, brandt niet'

14.12.2021 Simone Tresoor

BIPV:

Onlangs plaatste Solar365 een artikel over brand in BIPV. Er is hier veel aandacht voor in de pers en het is belangrijk dat deskundigen uit de industrie hun inzichten hierover delen. In het eerste deel gaf PV-verzekeraar Harry Wolkenfelt zijn mening. Vandaag is Jan-Jaap van Os, CTO van Exasun, aan de beurt.

In de klimaatneutrale nieuwbouwwijk Klinkerbuurt in Delft ontstonden er in augustus en september dit jaar drie spontane branden in BIPV-systemen. Twee branden waren bij hetzelfde huis. De twee gezinnen kunnen de komende zes tot acht maanden hun huis niet in en de buurt voelt zich onveilig.

Onderzoek is gestart
In overleg met de bewoners is besloten de installaties en omvormers van de woningen in de wijk te controleren en waar nodig te herstellen. Onlangs is de verantwoordelijk bouworganisatie gestart met een onderzoek dat momenteel nog loopt.

Dak voor dak bekijken monteurs of er technische fouten te vinden zijn. De panelen worden doorgemeten en er worden foto’s gemaakt die tevens worden bekeken door een onafhankelijke derde partij. Het is goed te zien dat de bouworganisatie alles in het werk stelt om te achterhalen wat de oorzaak is. Zodra de resultaten van het onderzoek bekend zijn zullen zij deze delen met de buurt en andere belanghebbenden.

‘Bij BIPV komt veel meer kijken’
Exasun is Nederlands enige zonnepanelenfabrikant en produceert glas-glas-BIPV-systemen. Jan-Jaap van Os vertelt dat indak zonnesystemen (BIPV) installeren niet zo simpel is als een waterdichte folie plaatsen en een zonnepaneel tussen de pannen leggen, daar komt veel meer bij kijken.

“Toch wordt dit nog te vaak uitgevoerd door installateurs zonder voldoende kennis van zaken. Indak zonnesystemen zijn mooier en bij een leeg dak goedkoper. Dit verklaart het groeiende succes van BIPV. Het ondeskundig installeren en gebruik van niet gecertificeerde systemen maken de kans op brand groter. Hierdoor komt BIPV onterecht in een negatief daglicht en dat is niet nodig, het kan ook anders, op een veilige manier”, beweert Van Os.

‘Onafhankelijk van elkaar geteste materialen kunnen gecombineerd levensgevaarlijk zijn’
Van Os: “Een gecertificeerd en goed geïnstalleerd BIPV-systeem is veilig omdat het moet voldoen aan de normen voor zonnepanelen én aan de normen voor bouwmaterialen, het vervangt immers dakpannen. Dus een gecertificeerd BIPV-zonnedaksysteem heeft veel extra testen moeten doorstaan voordat het op de markt mag komen. Het is belangrijk dat het systeem als geheel is gecertificeerd en niet alleen de afzonderlijke onderdelen. Daar gaat het nogal eens mis. Zie het als een Batavus-fietswiel bevestigen aan een Ferrari, beiden zijn prima merken en ze zijn onafhankelijk van elkaar gecertificeerd, maar de combinatie is levensgevaarlijk.”

Hij vervolgt: “Wanneer een zonnepaneel onderdeel wordt van de schil van het gebouw moet je het gehele systeem testen. De combinatie waterkering en een specifiek indak-zonnesysteem moet je volgens de NEN7250 laten kwalificeren en testen, bijvoorbeeld bij Bureau Dakadvies van KIWA. Pas dan weet je of het gecombineerd veilig is.”

Punten van aandacht
Wat volgens Van Os ook een punt van aandacht is, is het gebruik van glas-foliepanelen voor indak-toepassingen. Die zijn ontwikkeld en gecertificeerd voor goed geventileerde opdak-opstellingen.  “Die moet je niet opsluiten tussen de dakpannen, dan worden ze te warm”, beweert hij. “TNO heeft drie jaar geleden al aangegeven dat slecht geventileerde installaties in combinatie met de achterzijdefolie van een paneel bij hogere temperaturen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Een glas-glassysteem met goede ventilatie is voor indak-systemen uiteindelijk de beste oplossing”  

En dan zijn er nog een aantal andere punten die aandacht verdienen zegt Van Os. “Eén van de belangrijkste is de bekabeling. Gebruik goede kwaliteit stekkers en vooral stekkers die matchen met elkaar, anders kunnen er vlambogen ontstaan. Een ander gevaar is dat bij sommige systemen eerst de bekabeling wordt geplaatst en daarna het paneel wordt vastgeschroefd. Bij ondeskundige installatie kan door het schroeven een kabel beschadigen met alle gevolgen van dien.”

‘Wat niet kan branden, brandt niet’

Een ander daarmee samenhangend punt is dat er indak-systemen zijn waarbij het water aan de achterzijde van het paneel wegloopt. Het probleem is dat het water organisch materiaal zoals blaadjes en takjes meeneemt. Die belanden achter het zonnepaneel en worden gortdroog en brandbaar. “Als er dan hitte ontstaat kan dat leiden tot spontane ontbranding. Zorg dat er zo weinig mogelijk brandbare materialen, zoals kunststofframes of -bakken, worden toegevoegd aan het systeem. Wat niet kan branden, brandt niet”, aldus Van Os. 

Lees ook: Tesla verzuimd brandrisico PV bekend te maken.