Bodemprijs zonnepanelen nadert

19.03.2021 Joyce Beuken

Bodemprijs zonnepanelen nadert

Aan het dalen van de prijzen van zone-energiemodules komt binnenkort een einde, stelt Yan Zhuang, voorzitter van CSI Solar, een dochteronderneming van Canadian Solar. Dit stelde Zhuang tijdens de presentatie van de resultaten van het afgelopen kwartaal.

Zhuang stelt dat CSI Solar een uitdagende tijd achter de rug heeft. De prijs van grondstof polysilicium bleef gedurende het laatste kwartaal stijgen. Daarnaast dalen de Amerikaanse dollar, Japanse yen, euro en andere valuta’s in waarde terwijl de Chinese Remninbi dat niet doet. “Hierdoor wordt onze marge aangetast”, meent Zhuang.

Systeemintegratie batterijopslag

Daarnaast stelt Zhuang dat de bodem van de kostencurve voor panelen nadert. “Het tijdperk van steeds lagere prijzen voor zonnemodules ligt grotendeels achter ons. Op de korte termijn zullen de prijzen van zonnemodules zelfs stijgen.” Zhuang stelt dat het bedrijf daarom kiest om zich te richten op toepassingen van zonne-energie met een hogere toegevoegde waarde, waaronder systeemintegratie met batterijopslag.

Sterk merk

Shawn Qu, voorzitter en chief executive officer van Canadian Solar, staat achter het verhaal van Zhuang. "Wij zien een sterke vraag naar batterijopslag en verwachten een versnelling in de loop van het jaar. We gaan ook door met het doorvoeren van verdere prijsverhogingen om de hoge kostendruk te weerspiegelen.”

Qu meent een sterk merk te hebben. “Onze opslagprojecten zullen dit jaar bijdragen aan zowel de omzet als de winst, aangezien we belangrijke mijlpalen afronden en duurzame langetermijnrendementen voor aandeelhouders opbouwen."

Gedurende heel 2021 verwacht Canadian Solar 18 tot 20 gigawattpiek aan zonnepanelen uit te leveren en een omzet van 5,6 tot 6 miljard Amerikaanse dollar te boeken.